Suriye'de iç savaş

Çavuşoğlu: Bu bir acziyettir

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rusya ve ABD'nin Suriye'de YPG'yi birbirine kaptırmamak için rekabet ettiğini söyleyerek, "Soruyoruz, 'Niye destekliyorsunuz?' diye. 'Ben bırakırsam diğerine gider'. Diğeri de aynı şeyi söylüyor. Terör örgütü üzerinden iki süper gücün rekabet etmesi gerçekten kabul edilebilir bir şey değil. Bu bir acziyettir" dedi.

[Fotoğraf: AA]

dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu, antalya'nın alanya ilçesinde antalya, isparta ve burdur'da görev yapan basın mensuplarıyla bir araya geldi. gazetecilerin sorularını yanıtlayan çavuşoğlu, abd ile rusya arasındaki gerilimin suriye'ye nasıl zarar verebileceği yönündeki soru üzerine, "inşallah abd ile rusya arasında suriye üzerinden bir gerilim olmaz. ortak noktada buluşulur. sorduğumuz zaman her iki ülke de suriye'nin sınır, toprak bütünlüğünü istiyor. her iki ülke de suriye'de istikrarın gelmesini istiyor. daeş gibi terör örgütleriyle mücadelede de bir görüş ayrılığı yok" dedi.

uygulamada işid'e karşı türkiye kadar etkili mücadele eden bir ülke olmadığını söyleyen çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"rusya ile abd şu anda suriye'de ypg'yi birbirine kaptırmamak için rekabet ediyor. böyle rekabetlerin suriye'de de bölgeye de bir faydası yok. açık açık düşüncelerimizi söylüyoruz böyle bir rekabet var. soruyoruz, 'niye destekliyorsunuz?' diye. 'ben bırakırsam diğerine gider'. diğeri de aynı şeyi söylüyor. terör örgütü üzerinden iki süper gücün rekabet etmesi gerçekten kabul edilebilir bir şey değil. bu bir acziyettir. oysa daeş'e karşı gelin hep birlikte birleşelim, etkin bir şekilde mücadele edelim. çok kısa sürede daeş'i suriye, irak topraklarından da temizleriz. türkiye'nin tutumu net. inşallah suriye üzerinde görüş ayrılığı olabilir ama burada gereksiz bir tırmanma da olmaz. temennimiz odur."

amerika’nın pkk'nın suriye kolu pyd’ye siyasi ve askeri desteği türkiye ile amerika’yı suriye coğrafyasında karşı karşıya getiren en önemli sebep. 

abd, türkiye’nin sert tepkisi üzerine bu desteği ekim 2015'ten itibaren yeni bir yapı oluşturarak devam ettirmeye başlamış, bu tarihte sınırlı sayıda arap, süryani ve türkmen gücü de ypg’ye katarak suriye demokratik güçleri’ni (sdg) kurmuştu. sdg'nin omurgasını ve komutasını yine ypg oluşturuyor.

abd dışişleri bakanlığı’ndan marie harf, ekim 2014’te pyd’yi terör örgütü olarak görmediklerini açıklamış, washington yönetimi eylül 2015’te pyd'nin silahlı kanadı ypg'yi de terör örgütü olarak görmediğini ilân etmişti.

trump yönetiminin de bu konuda obama dönemiyle aynı tutumu sürdürdüğü görülüyor. bu dönemde de amerika ypg’yi silahlandırmaya devam ediyor. obama döneminde pyd/ypg ile irtibatları yürüten özel temsilci brett mcgurk trump döneminde de görevine devam ediyor.

"suriye'den göç hareketliği olur"

suriye'de gerginlik devam ederse mutlaka göç hareketliliği olacağını da ifade eden çavuşoğlu, "şu anda zaten ülkemizde yaşayan suriyeli sayısının yaklaşık 3 katı kişi suriye'de yerinden edinmiş bir şekilde başka şehirlerde. evlerinden uzak yaşamak durumunda. göç hareketliliğine karşı daha güvenli bölgelerde, suriyelileri tekrar yerleştirip ve gerekli imkanları sağlamamız lâzım. esasen güvenli bölge projesi bugün, her zamankinden daha elzem hale gelmiştir" dedi.

güvenli bölgelerin genişletilmesi gerektiğine vurgu yapan çavuşoğlu, türkiye'nin hazırlıklarının bu yönde olduğunu söyledi. bakan çavuşoğlu, "bizim hazırlıklarımız bu yönde. birçok ülkeyle de bunları değerlendiriyoruz. sadece ülkelerde değil, bm ve insani yardım örgütleriyle de temaslarımız sürdürüyoruz. birlikte koordine ediyoruz" diye konuştu.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;