HDP

Çavuşoğlu: Ders verilmesini kabul etmiyoruz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, HDP'li vekillerin ifade vermeye gitmeyerek konuyu bu aşamaya getirdiklerini söyledi ve Avrupa'dan gelen eleştirilere sert yanıt verdi.

dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu, "hdp'li vekillerin ifade vermeyi reddederek konuyu bu aşamaya getirdiklerini, teröre destek verilirse yargının ve milletin hesap soracağını" söyledi. avrupa'dan gelen tepkilere de sert yanıt veren çavuşoğlu, "avrupa birliği ülkeleri, çoğu maalasef pkk'ya çok güçlü destek veriyorlar. onların gelip bize hukukun üstünlüğü gibi, demokrasi gibi ders vermeye kalkmasını kabul etmiyoruz" dedi.

izmir'e gelen dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu, vali erol ayyıldız'ı makamına ziyaret etti. çavuşoğlu, tbmm'de hakkında dosya bulunan milletvekillerinin dokunulmazlıkların kaldırılmasından sonra mahkemelerin milletvekillerini ifade vermeye çağırdığını, aralarında muhafet partilerinin genel başkanlarının da olduğu pek çok milletvekilinin ifade vermesine karşın, hdp milletvekillerinin vermediğini söyledi.

"hatta eş başkanlar, diğer milletvekillerine mahkemelere gitmemeleri konusunda telkinde bulundu. yani türk mahkemelerini, türk hukukunu defalarca tanımadıklarını söylediler. biz de, şahit bile olsan çağırılınca gitmeseniz, sizi gelir mahkemeye götürürler' dedik. dün akşam malasef bu aşamaya onlar getirdi. kimse hukukun üstünde değildir. yargıya teslim edildiler. mahkeme bazılarını tutukladı, bazıların serbest bıraktı. eş başkanların çağrısına rağmen ifade vermeye gidenler dünkü gözaltı listesinde yoklardı. herkes hukuka uyacak. onlar bile bile işi bu noktaya getirdiler. kimse türk mahkemelerinin, yargısını üstünde değildir. bağımsız yargı kararını verir."

avrupa'dan gelen tepkilere yanıt

avrupa'dan gelen tepkilere yanıt veren çavuşoğlu, hukukun üstünlüğü deniyorsa ispanya'da bugün iki kez mahkemeye çağrıldığı halde gitmeyen bir belediye başkanın tutuklandığını söyledi.

çavuşoğlu, "bize yıllardır telkinde bulunuyor, akıl vermeye çalışıyorsunuz. bugün telefonda konuştuğum muhataplarıma da bunları söyledim. biz çözüm için, terörü bitirmek içim önemli adımlar attık. riskler aldık. cumhurbaşkanımız recep tayyip erdoğan 'gerekirse meclis'teki tüm sandalyeleri kaybederiz, ama bu riski alacağım' dedi. pkk silahı bırakmadı. pkk'ya destek verenler de aralarına mesafe koymadı. bu milletvekillerinden bazıları pkk'ya silah taşırken yakalandı. bunun milletvekilliği, ifade özgürlüğü, dokunulmazlıkla ne ilgisi var. teröre destek verirseniz yargı, bu millet hesap sorar. yargı hukuk çerçevesinde hesap sorar" diye konuştu.

'dersi kabul etmiyoruz'

bugüne kadar avrupa'da birilerinin ve bazı ülkelerin türkiye'ye demokrasi dersi, akıl vermeye çalıştığını belirten çavuşoğlu, çözüm sürecinin ne zaman getirileceğinin de sorulduğunu söyledi.

"ancak bugüne kadar 'pkk silahı bırak. terörle bir yere varamazsın' açıklaması duymadım. saldırı olunca başsağlığı diliyorlar, üzüntülerin bildiriyorlar, orta derecede kınama da oluyor. pkk'ya 'terör örgütüsün, silahı bırakmalısın' diyen görmedim. hdp'ye de 'meclis'tesin artık, terörle aranıza mesafe koyun' da denmedi. tam tersi pkk'lı teröristler avrupa'da serbestçe dolaşıyor, para topluyorlar. düğünlerde gelinle damadın yanına pkk'ya para toplamak için bir torba, kutu daha konuyor. işadamlarından zorla para topluyorlar. avrupa parlamentosu içinde sergiler açıyorlar.

avrupa birliği ülkelerinin çoğu malasef pkk'ya çok güçlü destek veriyorlar. onların gelip bize hukukun üstünlüğü gibi demokrasi gibi ders vermeye kalkmasını kabul etmiyoruz. herkes yargı kararlarına saygı gösterecek. hukuku tanımıyorum, türk yargısını tanımıyorum, ifade vermeye beni kimse götürümez derseniz alıp götürürler, ifadeni alırlar, seninle ilgili karar verirler. keşke diğer milletvekilleri ve genel başkanlar gibi ifade vermeye gitseler ve yargı kararına saygı duyacaklarını söyleselerdi."

bazı belediye başkanlarının pkk'ya devlet bütçesinden aldıkları paylardan para aktardıklarını, iş makinelerinin pkk'nın elinde, bomba yerleştirmek, mayın yerleştirmek, hendek kazmak, çukur kazmak için kullanıldığını belirten çavuşoğlu, "devlet buna sessiz mi kalacak? inşallah bundan ders alırlar. türk mahkemelerini, kurumlarını tanımaları gerektiğini öğrenirler" diye konuştu.

kaynak: dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;