Ortadoğu

Çavuşoğlu: Hedef El Bab'a kadar gidilmesi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 24 Ağustos'ta başlatılan Fırat Kalkanı Harekâtı'nın hedefinin El Bab ilçesine kadar gidilmesi olduğunu söyledi.

[Fotoğraf: AA]

dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu ile birleşik arap emirlikleri dışişleri bakanı şeyh abdullah bin zayed al nahyan, bakanlık resmi konut'ta ortak basın toplantısı düzenledi. çavuşoğlu, burada yaptığı konuşmada, fırat kalkanı harekâtı'nın hedefinin el bab ilçesine kadar gidilmesi olduğunu söyledi.

arapça’da "kapı" anlamına gelen el bab, işid’in suriye’nin kuzeyindeki en önemli direnç noktası, halep’e 40 km mesafede. öso'nun eline geçen dabık’a da yaklaşık 40 km uzaklıkta. el bab, halep’le menbic arasında öso ile pyd/ypg ve suriye rejiminin askerlerinin bulunduğu suriye’nin kuzeyinde işid’in son kalesi. işid burada tutunamazsa, kuzey suriye’yi kaybederek yaklaşık 100 km güneydoğudaki başkenti rakka’ya çekilmek zorunda kalacak.

"şii milislerle değil..."

dışişleri bakanı çavuşoğlu konuşmasında ayrıca, musul’da işid'e karşı yürütülecek operasyonun şii milislerle değil irak ordusu ve yerel kuvvetlerle başlatılması gerektiğini de belirtti. bakan çavuşoğlu, "bölgede peşmerge var, onlardan da destek alınıyor ve insanları deaş ve sünnilere saldıran şii gruplar arasında tercih yapmaya zorlamamamız gerekiyor" dedi.

"haklarımızı sonuna kadar kullanırız"

türkiye'nin, musul ve rakka operasyonlarına ilişkin tutumuna değinen bakan çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"türkiye olarak bu çerçevede gerçekleşecek tüm operasyonlara her türlü katkıyı vereceğimizi söylüyoruz. ama şunu da unutmamamız gerekiyor; irak ve suriye'deki her gelişmenin türkiye'ye etkisi oluyor. bugün irak'taki mevcut tablodan dolayı türkiye, pkk ve deaş terör örgütünün hedefi oluyor. buradaki negatif gelişmelere karşı, bizim güvenliğimizi tehdit edecek her türlü gelişmeye karşı uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımızı sonuna kadar kullanırız."

kaynak: aa, dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;