Türkiye

Çavuşoğlu: IŞİD ve PKK'ya operasyonlar milli

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, hem IŞİD hem PKK'ya yapılan operasyonların "milli" olduğunu söyledi. ABD ile kararları ortak aldıklarını söyleyen Çavuşoğlu, İncirlik Üssü'nün henüz açılmadığını da vurguladı.

Konular: PKK, IŞİD, Türkiye
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bakanlıkta basın toplantısı düzenledi. [Fotoğraf: AA]

işid ve pkk'ya yönelik operasyonların ardından dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu basın toplantısı düzenledi. çavuşoğlu'nun açıklamaları şöyle:

"suriye'deki tehdit deaş ile birlikte farklı bir boyut kazandı. biz terörle 40 yıldır mücadele eden bir ülkeyiz. tecrübe sahibiyiz. suruç'ta terörün acı yüzüyle tekrar karşılaştık. türkiye deaş'ı terör örgütü olarak görmüştür. cumhubaşkanı ve çocuklarını dahi içine dahil eden algı operasyonunu kınıyoruz. türkiye deaş'ı ilk kez 10 ekim 2013'te terör örgütü listesine aldı. 1000'e yakın kişiyi örgüt bağlantısı nedeniyle gözaltına aldık. yabancı savaşçılarla mücadeleye etkin katkıda bulunuyoruz. 1.600'den fazla yabancıyı geri gönderdik. 1.300'den fazla yabancının ülkeye girişini engelledik."

"abd ile işbirliğini önemsiyoruz"

"20 temmuz sonrası oluşan gelişmeler deaş tehdidinin bir kez daha ortaya koydu. abd ile işbirliğini önemsiyoruz ve deaş ile mücadelede etkin olacağına inanıyoruz. terör örgütü deaş türkiye için tehdittir. mekanizmalar tereddütsüz şekilde harekete geçirilmiştir. türkiye gerekli hamleleri yerine getirecektir."

çavuşoğlu'na, incirlik başta olmak üzere hangi üslerin hangi çerçevede kullanılacağı da soruldu. ayrıca, "bu üslerde yabancı personel konuşlandırılacak mı? suriye içinde güvenli bölge talebi karşılık buldu mu?" sorularına çavuşoğlu'nun cevapları şöyle oldu:

"kararları abd ile birlikte veriyoruz"

"abd ile yaptığımız anlaşma çerçevesinde türkiye’deki birlikte tespit edeceğimiz bazı alanlar gerek insanlı gerek insansız hava araçlarına açık olacaktır. bölge ülkelerinin ve müttefiklerin katılacağı alanlar çerçevesinde çalışmalarımız devam edecektir. türkiye de deaş’la mücadeleye farklı bir boyut kazandıracak. eğit-donatta olduğu gibi kararları abd ile birlikte veriyoruz. abd ile ortak karar alacağımızı söyleyebilirim. suriye'de güvenli bölgeyi ve uçuşa yasak bölgeyi savunuyoruz. hangi ülkelerin bu üsleri kullanacağı konusunda da birlikte karar vereceğiz. örneğin eğit-donat konusunda ingiltere’nin bir talebi olmuştu ve gereği yapılmıştı. üsler kullanıma açıldıktan sonra gerek abd gerek koalisyon ülkelerine açılacaksa personel de olacak."

"kendiliğinden güvenli bölgeler oluşacak"

"suriye'de oluşacak güvenli bölgelere mültecilerin yerleştirilmesi gerektiğini söyleyegeldik. amacımız deaş tehdidini ortadan kaldırmak. suriye ve irak’ta bu tehdit ortadan kaldırılınca kendiliğinden güvenli bölgeler de oluşacaktır. suriye’deki çözümün esad’sız bir siyasi çözüm olduğunu da her zaman vurguladık."

çavuşoğlu, "incirlik üssü resmen kullanılmaya başlandı mı, diğerleri ne zaman açılacak?" sorusu üzerine ise, "incirlik üssü şu ana kadar kullanıma açılmadı. hem deaş hem de pkk’ya karşı operasyonlar milli operasyonlardır. incirlik abd ve koalisyon güçlerine açılmadı, bu sonraki aşamadır. bununla ilgili bakanlar kurulu kararının devreye girmesi lazım. türkiye uluslararası hukuk çerçevesinde tüm haklarını kullanır."

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;