Suriye'de iç savaş

Çavuşoğlu: Münbiç Cebi’nin temizlenmesi gerekiyor

Suudi mevkidaşıyla ortak basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Münbiç Cebi denilen bölgenin DAEŞ'e tamamen kapatılması, teröristlerin buradan temizlenmesi gerekiyor. Böylelikle bu alanın güvenli bölge olması da sağlanacaktır” dedi.

15 temmuz darbe girişiminin ardından suudi arabistan’dan türkiye’yi ziyaret eden ilk yüksek düzey yetkili olan suudi arabistan dışişleri bakanı adil cubeyr, ankara'da türk mevkidaşı mevlüt çavuşoğlu ile ortak bir basın toplantısı düzenledi.

adil cubeyr’e sık sık ‘kardeşim’ ifadesiyle hitap eden çavuşoğlu, esedsiz bir geçiş sürecinin olması gerektiğin konusunda hem fikir olduklarını belirtti:

“operasyon devam edecek. bizim de desteğimiz devam edecek. kuzeyden güneye yönelik operasyonların devam etmesi ve münbiç cebi denilen bölgenin daeş'e tamamen kapatılması, teröristlerin buradan temizlenmesi gerekiyor. böylelikle bu alanın güvenli bölge olması da sağlanacaktır.”

"sivillerin cerablus'a dönmesi için suudi arabistan'la çalışacağız"

çavuşoğlu, türkiye’de yaşayan suriyelilerin gönüllü olarak cerablus’a geri dönmek istedikleri takdirde, onların dönmesi için gerekli şartların oluşturulması için suudi arabistan’la birlikte çalışacaklarını ifade etti:

“gönüllü bir şekilde, türkiye'de yaşayan suriyeliler dönmek isterlerse onların dönmesi için gerekli şartların oluşması konusunda da suudi arabistan ile birlikte çalışacağız. daha şimdiden dönüşler başladı. dün sadece cerablus'a 200'den fazla suriyeli geçti."

"suriye, yemen ve irak'ta mutabıkız"

türkiye’de meydana gelen acı hadiselerden sonra riyad’ın ankara’nın yanında bir duruş sergilediğini söyleyen cubeyr, türkiye ile suriye, yemen ve irak konularında mutabık olduklarını ifade etti.

cubeyr, türkiye’nin seçilmiş meşru hükümetine desteğini vurguladı. türkiye’nin ulusal güvenliğini korumak açısından almış olduğu tüm tedbirleri de desteklediğini belirtti.

"suudi arabistan fırat kalkanı harekâtı'nı destekliyor"

dışişleri bakanı cubeyr, türkiye’nin cerablus’ta yürüttüğü askeri operasyonu desteklediklerini vurguladı. türkiye ile suudi arabistan arasındaki güçlü işbirliğinin altını çizen cubeyr, bu iki ülkenin suriye’de ılımlı muhalifleri destekleyen ilk ülkelerden olduklarını ifade etti.

cubeyr, riyad’ın sık sık dile getirdiği “esed gerek siyasi gerek askeri girişimlerle sonunda yönetimden gitmek zorunda” tutumunu bir kez daha vurguladı. “suriye’de çözüm olana kadar muhaliflerin askeri direnişi devam edecek” dedi.

"muhaliflerin çözüm vizyonu, herkesten beğeni aldı"

suudi bakan, muhaliflerin çarşamba günü londra’da açıkladıkları ‘geçiş süreci’ yol haritalarının suriye’nin geleceği ile ilgili çok ciddi, kapsayıcı ve detaylı bir plan olduğunu ifade etti. cubeyr, planın londra’daki toplantıya katılan tüm ülkeler tarafından desteklendiğini belirterek, muhaliflerin bu planla siyasi çözüme hazır olduklarını ortaya koyduklarını dile getirdi.

bu planın hayata geçirilebilmesi için ciddi bir ateşkesin, insani yardımların ulaştırılması için güvenli koridorların ve müzakerelerin de olması gerektiğini belirten cubeyr, esed rejiminin bu konularda gayriciddi tavrını ortaya koyduğunu ifade etti.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;