Ekonomi

Çay alımı 29 Nisan’da başlıyor

Çaykur, 29 Nisan’da yaş çay alımını başlatıyor. İlk sürgün kotası 400 kilogram olarak belirlendi. Beyaz çayın kilosu ise 350 liradan alınacak. Çaykur bu yıl 3500 yeni işçi de alacak.

Konular: Piyasalar

çaykur genel müdürü imdat sütlüoğlu, "bu sene de kotaları yüksek tutuyoruz. mayıs ayında ilk sürgün kotamız 400 kilogram" dedi. sütlüoğlu, çaykur'da düzenlediği basın toplantısında, 29 nisan itibarıyla artvin'den giresun'a kadar bütün bölgede yaş çay sezonunu başlatacaklarını, ürün almaya başlayacaklarını belirtti.

hava şartları nedeniyle yaş çayın 2011 yılında olduğu gibi sahilden yüksek kesimlere kadar aynı anda geldiğini ifade eden sütlüoğlu, şunları söyledi:

"bu nedenle bu sene de kotaları yüksek tutuyoruz. mayıs ayında ilk sürgün kotamız 400 kilogramdır. vatandaşın mağdur olmaması için, özel sektör tarafından müstahsilin mağdur olmaması için kotayı yüksek tutuyoruz. kuru çay piyasasında sanayicinin mağdur olmaması için kotayı yüksek tutuyoruz. çaykur'un daha fazla çay alacağını özel sektörün bilmesi gerekiyor, üreticiye buna göre fiyat vermesi gerekiyor."

randevulu sisteme devam

geçen sezon erken alım fiyat uygulaması yaptıklarını bu yıl ise uygulamada tereddütleri olduğunu kaydeden sütlüoğlu, "geçen sezon kaliteli taze çay almak ve piyasaya yeni ürün çıkarmak için fiyat uygulaması yaptık. bu çok speküle edildi. 'imdat sütlüoğlu, kendi bölgesine destek verdi' şeklinde işlendi. aslında tüm fabrikalarımızda bu kapsamda alımlar yapılmıştı. niyet kötü olunca biz de öyle yapıyoruz zannediyorlar. bu nedenle uygulama olmayacak" diye konuştu.

randevulu sistemin bir devrim olduğunun altını çizen sütlüoğlu, "randevulu sistem devam edecektir. bu sistem ile üretici altın dönemini yaşamaktadır. bu yıl da randevulu sistem geçen yıl olduğu gibi devam edecektir" ifadelerini kullandı.

beyaz çay alımlarının devam edeceğini vurgulayan sütlüoğlu, "çay daha tazedir. üreticilerimiz bu çaylardan tomurcuk çayı toplayabilirler. bu sene yaş çaya yapılacak zam oranının biraz daha üzerinde zam yapacağız. beyaz çayın kilogramını 350 liradan alacağız. beyaz çay için vakit kaybetmeden üreticilerimiz tarlaya girsin. geçen sezon yakaladığımız beyaz çay başarısının önüne geçmeyi istiyoruz. beyaz çay önemli bir çay, bu sezon daha çok üretmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

3500 işçi alınacak

sütlüoğlu, işkur üzerinden işçi alım müracaatlarının bugün sona ereceğini belirterek, şöyle konuştu:

"işçi alımı için ocak ayında çalışmaları başlattık. zamanında müracaatımızı yaptık. gecikmenin nedeni işkur'u bağlayan mevzuatın değişmesinin 2,5 ay sürmesinden kaynaklanmaktadır. bağlayıcı mevzuat çerçevesinde alımlar yapılmaktadır. yükleme işçilerinin tamamının erkek olmasını isterken mevzuat buna izin vermedi. bakanlar kurulu kararı ile yapılan çalışma 2,5 ay zaman aldı."

işçi alımı için rize'de 5 mayıs, trabzon'da 6 mayıs, artvin'de 7 mayıs ve giresun'da 8 mayıs'ta noter huzurunda kura çekilişi yapılacağını kaydeden sütlüoğlu, "ben dahil hiç kimsenin kontenjan hakkı yoktur. vatandaşlarımız bundan müsterih olsun. inşallah aldığımız 3 bin 500 işçiyi en kısa sürede başlatmış olacağız. sürgün başlar başlamaz işe başlamaları mümkün olmayabilir. her ihtimali göz önünde bulundurarak yükleme ihalelerini yaptık. birinci sürgünde yükleme ihalelerini alan arkadaşlar vasıtasıyla bu işleri yürüteceğiz" dedi.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;