Bilim-Teknoloji

Cecil'in katili ABD'li dişçi çıktı

Afrika'nın en ünlü aslanı Cecil'i öldüren kişinin, ABD'li bir dişçi olduğu anlaşıldı. Dişçinin muayenehanesiyle ilgili "Eğer burada tedavi olursanız, güzel hayvanların öldürülmesine destekte bulunmuş olursunuz" sloganlı kampanya başlatıldı.

Konular: Bilim-Teknoloji
Cecil Afrika'nın en sevilen hayvanlarından biriydi. [Fotoğraf: AFP]

zimbabve'nin hwange ulusal park'ında yaşayan cecil'in, abd'nin minnesota eyaletinde yaşayan walter james palmer tarafından öldürüldüğü ortaya çıktı. palmer, koruma altındaki alandan cecil'i çıkaran ve ardından okla vuran avcılara 50 bin euro ödeme yapmıştı. avcılar 40 saat boyunca takip ettikleri cecil'i öldürdükten sonra derisini yüzmüş ve kafasını kesmişti. palmer daha önce de bir ayıyı kaçak öldürmekten ceza almış, bir kadına yönelik cinsel saldırı suçlamasını da para vererek savuşturmuştu.

Walter James Palmer'ın önceki av fotoğrafları

cbs news'ta yer alan habere göre, palmer, vurulan aslanın cecil olduğunu bilmediğini ve büyük pişmanlık duyduğunu söyledi. palmer kendisinin de yer aldığı avın yasal olarak gerçekleştirilmesi için yerel kılavuzlara danıştığını belirtti. zimbabveli yetkililerin kendisine ulaşmadığını söyleyen palmer, buna rağmen onlarla çalışmaya hazır olduğunu söyledi.

zimbabveli vahşi doğa yetkililerinden charity charamba ise palmer'ın nerede olduğunun bilinmediğini ve kaçak avcılık suçlamasıyla yargılanacağını söyledi. charamba, cecil'in palmer ve diğer avcılar tarafından dikkati çekilerek, koruma altında olduğu alandan çıkarıldığını söyledi. palmer bunu yapmak için araçlarına bağladıkları ölü bir hayvanı cecil'in takip etmesini sağladı.

sicili oldukça kabarık

zimbabveli yetkililer, cecil'in ölmesinin ardından geride bıraktığı üç yavrusunun eşlerine talip olacak erkek aslan tarafından öldürüleceğini söylemişti. cecil'in ölümüyle gelen trajedi küresel alanda kaçak avcılara büyük tepki doğurdu.

palmer'ın kliniği, yelp adlı uygulamada tek yıldız alırken, yapılan yorumlarda kliniğin tercih edilmemesi gerektiği belirtildi. birçok yorumda, 'eğer burada tedavi olursanız, güzel hayvanların öldürülmesine katkıda bulunacaksınız' ifadesi yer aldı.

av düşkünü olduğu anlaşılan palmer'ın 2008'de wisconsin eyaletinde bir ayıyı öldürmek konusunda yetkililere yalan söylediği ve 3 bin dolar ceza ödediği öğrenildi. 2006 yılında ise cinsel tacizle suçlanan palmer, mahkeme kararı sonucu tacizde bulunduğu resepsiyon görevlisine 127 bin dolar ödemiş.

kaynak: cbs ve al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;