Türkiye

Çelik'ten Avrupa tepkisi

AB Bakanı ve Başmüzakereci Çelik, AB Komisyonu Üyesi Hahn'ı, Türkiye'ye basın üzerinden mesajlar göndermeyi bırakıp tarafların ortak gündemine odaklanmaya çağırdı.

AB Bakanı Ömer Çelik [Fotoğraf: AA]

avrupa birliği (ab) bakanı ve başmüzakereci ömer çelik twitter hesabından ab komisyonu'nu  komşuluk politikası ve genişleme müzakerelerinden sorumlu üyesi johannes hahn'ın almanya'nın handelsblatt gazetesine yaptığı açıklamayla ilgili, "kimse avrupa'nın geleceğine giden yolda aynı gemide olduğumuzu unutmamalı" dedi.

türkiye'nin kendi ulusal bütçesinden mülteciler için 20 milyar dolardan fazla harcama yaptığının altını çizen çelik, ab'nin ise 29 kasım 2015'ten bu yana sadece 106 milyon euro harcadığına dikkat çekti.

çelik, ab'nin söz verdiği 3 milyar euro içinde 106 milyon euro'nun çok fazla olmadığını, türkiye'nin 20 milyar dolarlık harcamasının yanında ise "hiçbir şey" olduğunu kaydetti.

"bu para mültecilere gidiyor, türkiye'ye değil. türkiye satın alınamaz. türkiye'ye basın üzerinden mesajlar göndermeyi bırakıp, asıl müşterek fiili ajandamıza odaklanmanızı öneririm: değerler, vize ve göç gibi."

türkiye'yle konuşurken avrupa'nın değerlerine dayalı bir dil kullanılması gerektiğini belirten çelik, türkiye'yle bunun dışındaki bir tarzda konuşmanın doğru olmadığı görüşünü paylaştı.

hahn, handelsblatt gazetesine geri kabul anlaşması'yla vize serbestisini ayrı değerlendirmek gerektiğini ve türkiye'nin ab'nin mülteciler için sağladığı mâli kaynaktan vazgeçmek istemeyeceğini söylemişti.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;