Gülen örgütü soruşturmaları

Cemaate yakın eğitim kurumlarına 140'tan fazla denetim

Hükümetin 'paralel yapı' olarak adlandırdığı Gülen Cemaati'ne yakınlığıyla bilinen çok sayıda dershane, özel okul ve vakıf son 2 buçuk ayda denetlendi. Gözaltına alınan ve tutuklananlar oldu. İşte bilanço...

[Fotoğraf: EPA / Arşiv]

ankara, izmir, zonguldak, adana, iğdır, tokat, kars, kahramanmaraş, ağrı, niğde, gaziantep, adıyaman, tekirdağ, çanakkale, bayburt, yalova, giresun ve uşak'ta son 2,5 ayda hükümetin "paralel yapı" olarak adlandırdığı fethullah gülen cemaati'ne yakınlığıyla bilinen 140'tan fazla özel eğitim kurumu denetlendi.

başkentte, 8 okul ve kolejde denetim yapıldı. anadolu ajansı'na göre denetlenecek okul sayısı 50'ye ulaşacak.

zonguldak'ta kent merkezi, ereğli ve çaycuma ilçelerinde 4'ü dershane, 2'si kolej 7 özel eğitim kurumunda inceleme gerçekleştirildi. denetimlerde bazı dokümanların yanı sıra bilgisayarlara el konuldu.

adana'nın merkez ceyhan, kozan ve imamoğlu ilçelerinde 15 okul ve 18 dershanede denetim yapıldı.

iğdır'da 2 dershane ve bir özel okulda yapılan aramada bazı doküman ve bilgisayarlara el konuldu. kentte cemaat'e yakınlığıyla bilinen bir dershane ve okul, "izinsiz ek binada eğitim öğretim faaliyetlerinde bulunulması" ve "eğitim alanlarının amacı dışında kullanılması" gerekçeleriyle geçici süreyle kapatıldı.

tokat'ta 7 dershane ve 6 özel okul denetlendi, kars'ın kağızman ve sarıkamış ilçelerinde iki dershanede bilgisayar, cd ve bazı dokümanlara el konuldu.

kahramanmaraş'ta, vergi kaçakçılığı iddiasıyla, vergi denetmenleri eşliğinde kent merkezi ile türkoğlu, afşin, göksun, elbistan ve andırın ilçelerindeki 26 özel okul ve eğitim kurumu incelendi. polis ekipleri, bilgisayar belleklerindeki bilgiler ile bazı evrağı kopyalayarak emniyete götürdü.

ağrı'da ise bir dernek binası ve dershanede bazı dokümanlara el konuldu. niğde'de 3'ü dershane, 3'ü okul 6 özel eğitim kurumunda, gaziantep'te 27, giresun'da 1, bayburt'ta 1, adıyaman'da 5 ve kahta ilçesinde 1 özel eğitim kurumunda inceleme gerçekleştirildi.

tekirdağ'ın çerkezköy ilçesinde 1, süleymanpaşa ve çorlu ilçelerinde ise ikişer özel eğitim kurumunda denetim yapıldı. incelemeler sonucunda el konulan bazı belgeler, emniyete götürüldü.

çanakkale'de iki dershane ve bir okul, yalova'da da bir dershane denetlendi.

taklit imzayla usûlsüzlük

kayseri ve izmir'de düzenlenen eş zamanlı operasyonda, kılıçaslan eğitim vakfı'nda yürütülen soruşturma kapsamında 2 görevli gözaltına alındı.

cemaat'e yakın özel okulların bağlı olduğu vakıftaki operasyonda bilgisayar kayıtlar ve belgeler kopyalandı. vakıf görevlileri i.c. ve m.d, emniyetteki işlemleri sonrasında savcılık talimatıyla serbest bırakıldı.

şüpheliler, polis ekiplerinin çalışması sırasında delilleri gizledikleri ve karartmaya çalıştıkları gerekçesiyle savcılık kararıyla gözaltına alındı.

vakfın bazı yöneticilerinin, özellikle "17-25 aralık" olayları sonrasında "paralel devlet yapılanması"nın yasa dışı eylem, politika ve faaliyetlerini onaylamadıkları, vakıftan ayrılmak istedikleri, diğer yöneticilerin bu kişilerin imzalarını taklit ederek karar alıp usûlsüz işlem yaptıkları iddiası var.

10 kişi tutuklandı

son 2,5 ayda düzenlenen operasyonlarda 138 kişiye gözaltı işlemi uygulandı.

bu kişilerden 10'u tutuklandı, 8 kişi ise aranıyor.

izmir'de "paralel yapı"ya yönelik soruşturma kapsamında 29 eğitim kurumunda gerçekleştirilen aramada 11 şüpheli gözaltına alındı.

eğitim kurumlarının üst düzey yöneticilerinin ve hukukçularının aralarında bulduğu zanlılar, "terör örgütüne bilerek veya isteyerek yardım etmek", "resmi belgeyi bozmak, resmi belgede sahtecilik" ve "delilleri karartmak" iddialarıyla adliyeye sevk edildi.

operasyon kapsamında biri avukat 6 şüpheli ise aranıyor.

şanlıurfa'da 7 gözaltı

şanlıurfa'da ise "paralel yapı"ya yönelik operasyonda 2'si şube müdürü, 4'ü polis 7 şüpheli gözaltına alındı.

şüphelilerin, 6-7 ekim kobani olayları öncesi kaçakcılık ve organize suçlarla mücadele (kom) şube müdürlüğü'nün plaka tanıma sistemini kullanmak için muhabere şube müdürlüğü'ne gönderdiği resmi yazıyı kasten işleme koymadıkları tespit edildi. 

zanlıların, konuyla ilgili "cemaat imamı" olduğu belirtilen, gaziantep'te görevli öğretmen "mustafa" kod adlı fatih k.'dan talimat aldıkları öne sürüldü.

il emniyet müdürlüğü'nde ifadeleri alınan şüphelilerin, "talimatı 'mustafa' kod adlı kişiden alıyorduk. bundan dolayı plaka tanıma sistemini kullanmalarına izin vermedik" dedikleri öğrenildi.

bu arada, "paralel yapı" soruşturması kapsamında ilk kez sivil imamla emniyetteki yapılanmanın irtibatının kanıtlandığı belirtildi.

şube müdürleri kubilay g. ve taner k., polis memurları turgay p., özcan g., kemal k. ve mehmet k. ile cemaatin imamı olduğu öne sürülen fatih k.'nın gözaltına alındığı operasyon kapsamında 2 polis aranıyor.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;