Avrupa

'Cemaatten halk yarattı'

KKTC'nin kurucusu Denktaş’ın yaşamını yitirmesi sonrasında, oğlu Serdar Denktaş, babasının Kıbrıslı Türkleri taşıdığı noktaya dikkat çekti.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

'Yolunda yürümeye devam edeceğiz'

'Bir kahramanı yitirdik'

'Bir tarih göçtü'

Denktaş, uzun zamandır iç organlarındaki yetersizlikle mücadele ediyordu.
Denktaş, uzun zamandır iç organlarındaki yetersizlikle mücadele ediyordu. [AA]

kıbrıs sorunun simgeleşmiş isimlerinden kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti’nin kurucu cumhurbaşkanı (kktc) rauf denktaş’ın cuma gecesi hayatını kaybetmesi sonrasında siyasilerden taziye mesajları geliyor.

kktc’de faaliyet gösteren demokrat parti’nin (dp) genel başkanı rauf denktaş'ın oğlu serdar denktaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, babasının mücadeleci bir ruhu olduğunu ve kavgadan hiç korkmadığını vurgularken, “bir devlet kurmuştur, (kıbrıslı türkleri) cemaatten halk noktasına taşımıştır” ifadesini kullandı.

serdar denktaş şöyle devam etti: “bu devletin güçlü bir devlet, bu devletin anadolu'daki kardeşleri ile güçlü bir bağ oluşturması, bu devletin insanının başının dik yürümesi hususunda dilediği, istediği şekilde yolunda yürümeye devam edeceğiz.”

türkiye cumhurbaşkanı abdullah gül ise, denktaş'ın vefatıyla ilgili olarak yayımladığı mesajda, kurucu cumhurbaşkanı’nın ‘kaybının sadece kıbrıs türklerinin değil, tüm türk milleti’nin kaybı’ olduğunu kaydetti.

denktaş’ın, kıbrıs türklerinin devam eden özgürlük ve eşitlik mücadelesiyle özdeşleşmiş ‘mücahit devlet adamı’ olarak nitelendiren gül, “milletimiz gerçek bir kahramanını yitirmiştir” dedi.

'ebediyen yaşayacaktır'

başbakan recep tayyip erdoğan ise taziye mesajında, kurucu cumhurbaşkanı’nın vefatının sadece kktc'de değil, türkiye'de de derin bir hüzne yol açtığını belirterek, “türk milletinin gönlünde müstesna bir yere sahip olan merhum denktaş'ın idealleri, uğruna hayatını vakfettiği kktc topraklarında ebediyen yaşayacaktır” ifadelerine yer verdi.

öte yandan, türkiye dışişleri bakanı ahmet davutoğlu, sosyal paylaşım platformu twitter üzerinden yaptığı açıklamada, denktaş’ın ‘kıbrıs türklerinin baskı politikalarına karşı yürüttüğü onurlu mücadele’ ile hatırlanacağını belirtti. davutoğlu mesajında, “kıbrıs mücahitleri ve türk halkı onun aziz hatırasını asla unutmayacak” dedi.

kktc cumhurbaşkanı derviş eroğlu da, denktaş'ın vefatıyla ilgili olarak düzenlediği basın toplantısında, ‘sadece kıbrıs türkü’nün değil, türklük dünyasının da bir liderini kaybettiğini’ vurguladı ve “bir tarih daha göçmüştür” ifadesini kullandı.

denktaş'ın verdiği hizmetlerin, siyasi hayatındaki mücadelelerin unutulmayacağını belirten eroğlu, “kıbrıs türkünün nerelerden nerelere geldiğini sayın denktaş'ın kitapları okunduğu takdirde, yetişen gençlerimiz de iyi anlayacaklardır” diye konuştu.

bm'den taziye mesajı

birleşmiş milletler (bm) genel sekreteri ban ki-mun, denktaş'ın vefatı dolayısıyla taziye mesajı yayımladı. genel sekreter ban, mesajında denktaş'ın bm nezdindeki önemini aktardı ve "kıbrıslı türklerin uzun süre görev yapan tarihi bir lideridir'' ifadelerini kullandı.

abd'nin new york times gazetesi, rauf denktaş'ın vefatını ''kıbrıslı türklerin liderliğini yapan denktaş 87 yaşında öldü'' başlığıyla verdi. kıbrıslı liderin 1997 yılında dönemin kıbrıs rum yönetimi lideri glafkos klerides ve bm'nin bir önceki genel sekreteri kofi annan ile çekilmiş bir fotoğrafına da yer verilen haberde, denktaş'ın portresi detaylı bir şekilde anlatıldı.
 
washington post ve los angeles times gazeteleri, associated press haber ajansına dayandırdıkları haberlerinde denktaş'ın bölünmüş adanın yeniden birleşmesine güçlü biçimde karşı çıktığı vurgulandı. cnn'in internet sitesinde de denktaş'ın vefatı yer aldı.
 
bbc'den zamanlama vurgusu
 
ingiliz yayın kuruluşu bbc ise, haberinde "kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti'ni 30 yıldan fazla yöneten rauf denktaş 88 yaşında vefat etti" cümlesine yer verdi. bbc, "denktaş'ın ölümünün kıbrıs sorununun çözümündeki uzun tünelde biraz olsun ışığın görüldüğü bir anda gerçekleştiği" yorumunu yaptı.
 
başkent lefkoşa’da yer alan yakındoğu üniversitesi hastanesi’nin yoğun bakım servisinde pazar gününden bu yana tedavi gören denktaş, cuma gecesi 88 yaşında hayatını kaybetmişti.

uzun zamandır iç organlarındaki yetersizlikle mücadele eden eski cumhurbaşkanı, beyinle kafatası arasındaki kan birikiminin boşaltılması için 25 ağustos ve 29 ekim tarihlerinde ameliyat olmuştu.

rum basını geniş yer verdi

ada'nın güneyinde yayımlanan politis gazetesi, 'yunanca konuşarak öldü' ve 'denktaş dün akşam son nefesini verdi' başlıklarıyla ön sayfadan aktardığı haberinde, denktaş'ın kıbrıs türk devleti ile rum yönetimi lideri dimitris hristofyas'a değinerek yaşama veda ettiğini yazdı. haberi, 'rauf öldü' ve 'ölmeden önce yunanca konuşuyordu' başlıklarıyla aktaran gazete, denktaş'ın ölmeden önceki sağlık durumuyla ilgili ayrıntılara yer verdi. 

alithia gazetesi de denktaş'ın ölüm haberini 'denktaş öldü' başlığını kullanarak ön sayfadan duyurdu. gazete, denktaş'ın kızı ender vangöl'ün açıklamalarını ve denktaş'ın geçmişte oynadığı rolleri ayrıntılı bir şekilde aktardı.

haravgi gazetesi ise, haberi iç sayfada 'denktaş öldü' başlığıyla verdi.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;