Suriye'de iç savaş

Cenevre’de ikinci tur başlıyor

Suriye krizine siyasi çözüm arayışı kapsamında bölgede ziyaretler gerçekleştiren BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Cenevre görüşmelerinin ikinci turunu bugün başlatacak. Suriye’de denetimindeki bölgelerde parlamenter seçimler düzenleyen rejim, görüşmelere geç katılacak.

De Mistura, Cenevre görüşmelerinin ikinci turunun birinci gününde muhaliflerin Yüksek Müzakere Heyeti ile bir araya gelecek. [Fotoğraf: Reuters]

rusya, ürdün, beyrut, şam ve tahran’a gerçekleştirdiği ziyaretlerden sonra cenevre’ye dönen bm suriye özel temsilcisi staffan de mistura'nın, ikinci tur görüşmelerini riyad muhaliflerinin yüksek müzakere heyeti ile görüşerek başlatması bekleniyor.

bugün suriye’de denetimindeki bölgelerde tek taraflı olarak parlamenter seçim düzenleyen rejim heyetinin ise gecikmeli olarak görüşmelere katılması ön görülüyor.

'yönetimi ve anayasayı konuşacağız'

de mistura, 11 nisan’da şam’daki ziyareti sırasında, bu turda siyasi sürece odaklanacağını ve yönetim ile anayasa konularının ele alınacağını söyleyerek bu müzakere turunun ‘çok önemli’ olduğunu vurgulamıştı.

3 tur olarak düzenlenmesi planlanan ve birinci turu 14-24 mart arasında gerçekleştirilen cenevre görüşmelerinde şu ana kadar somut bir ilerleme kaydedilmedi. birinci turda heyetler, suriye’nin geleceği ve siyasi geçişle ilgili tasavvurlarını yansıtan belgeleri de mistura’ya iletmişti. bu belgelerden yola çıkan de mistura, taraflar arasında ortak bir zemin oluşturabilecek 12 maddelik bir belge hazırlamıştı. bu belge ulusal birlik ordusu oluşturulması ve diasporadaki sığınmacıların dönüş hakkı gibi siyasi geçiş için ilkeler içeriyordu.

esed’in akıbeti müzakereleri aksatıyor

cenevre’de rejimi temsil eden heyetin esed’in akıbeti konusunun asla masada bahse konu olamayacağını ve siyasi süre ile ilgili can alıcı detaylara girmeyi reddetmesi görüşmeleri aksatmıştı.

muhalifler ve onları destekleyen ülkeler ise esed’in geçiş sürecinin başında yönetimden ayrılması gerektiğini savunuyor.

de mistura, rejimin üstünde etkisi olan müttefikleri moskova ve tahran’a giderek rejimin müzakerelerde ciddi bir tavır sergilemesi için destek aradı.

18 aylık takvim

suriye sorununun çözümü için kasım 2015'te viyana'da toplanan uluslararası suriye destek grubu, "somut bir takvim" planı üzerinde mutabakat sağlamıştı. gruptaki 17 ülke, ilk 6 ay içinde bir geçiş hükümeti kurulmasını ve 18 ay içinde de yeni anayasa ardında suriye'de seçimlerin yapılmasını konusunda anlaşmıştı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;