Ortadoğu

Cenevre'ye 25 Şubat'a kadar ara

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Cenevre'deki görüşmelerin 25 Şubat'a kadar geçici olarak durdurulduğunu açıkladı. BM Temsilcisi, "İlk hafta görüşmelerinden anladım ki tarafların yapması gereken çok şey var. Sırf görüşme yapmak için görüşmeye hazır değiliz" dedi.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura [Fotoğraf: Reuters]

cenevre'de suriye'deki iç savaşa çözüm arayışı 25 şubat'a kadar ertelendi. muhalifler ve rejimle ayrı ayrı öngörüşmeler yapan bm suriye özel temsilcisi staffan de mistura "bu görüşmelerin bittiği anlamına gelmez yalnız ara veriyoruz." açıklamasını yaptı. 

tarafların cenevre'ye gelerek üzerine düşeni yaptığını ama küresel güçlerin bunu yapmadığı eleştirisini getiren bm temsilcisi, "küresel ve bölgesel güçler, insani meseleler hakkında ilerleme sağlamalı. biz üzerimize düşeni yaptık" diye konuştu. 

de mistura, başlayacak görüşmelerin suriye halkının yararına olması gerektiğine dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"bu nedenle de görüşmelere ara verilecek ve bir sonraki görüşmeler 25 şubat'ta yapılacak. yine sonuçsuz bir cenevre görüşmesi yapmak için mi buradayız, yoksa suriye'nin geleceğini, siyasi süreci, yeni anayasayı, seçimleri konuşurken ciddi miyiz? suriye halkı bu görüşmeleri yaparken bir çözüm üretmemizi bekliyor. dürüst olmak gerekirse henüz bunu görmedim ve görüşmelere yeniden başlayabilmek için bir ara verilmesi gerek." 

"insani durum değişene kadar dönmeyeceğim"

suriye muhalefetinin müzakereler için genel koordinatör olarak seçtiği riyad hicab, gazetecilere yaptığı açıklamada sahadaki insani durumda değişiklik görene dek cenevre'deki görüşmelere geri dönmeyeceğini söyledi. hicab, "suriye rejimi cenevre görüşmelerini çöküşe götürmüştür. yine yapacaklarından eminim. bence görüşmelere verilen bu ara, uluslararası toplumun rusya ve suriye rejimine tutukluların serbest bırakılması, kuşatmaların kaldırılması ve hava saldırılarının durdurulması vasıtasıyla suriye halkının insani ihtiyaçlarını karşılamalarını sağlamak için baskı yapmaya bir fırsat. suriye muhalefeti ancak esed'siz bir geçiş dönemi olursa ateşkesten bahsedecektir. son günlerde savaş meydanında verilen kayıplardan dolayı endişeli değilim" dedi. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;