IŞİD

CENTCOM'un sosyal medya hesapları hacklendi

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’na ait Twitter ve YouTube hesapları, kendilerine “Siber Hilafet” ismini veren bir grup tarafından hacklendi.

Konular: IŞİD, ABD, Amerika, Ortadoğu
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'na ait Twitter hesabının başlık ve profil resmi değiştirildi. [Kaynak: twitter.com/CENTCOM]

akşam saatlerinde centcom’un twitter hesabından “amerikan askerleri, geliyoruz, arkanızı kollayın. işid” şeklinde bir tweet atıldı. hesabı ele geçirenler, profil resmini "cybercaliphate" (siber hilafet) ve “i love you isis” (seni seviyorum işid) yazılı bir imajla değiştirdikten sonra hesaptan 7 tweet gönderdi.

mesajlarda “işid buraya geldi bile, her askerî üssünüzde, bilgisayarlarınızın içindeyiz. durmayacağız. sizin, eşleriniz ve çocuklarınızın hakkında her şeyi biliyoruz. rahman ve rahim olan allah’ın adına, siberhilafet sibercihad’a devam ediyor” deniliyor ve ordu mensuplarına ait olduğu izlenimini veren iletişim bilgilerinin bulunduğu bazı ekran görüntüleri paylaşılıyor.

devamında yollanan tweetlerde ise “pentagon sunucuları hacklendi!” iletisiyle çin ve kuzey kore hakkında yapıldığı söylenen bir takım planlar paylaşıldı.

hesabın hacklendiği, reuters'a konuşan ve ismini vermek istemeyen bir abd savunma bakanlığı çalışanı tarafından da doğrulandı. 

hacker grubunun pastebin sitesi vasıtasıyla yayınladığı mesaj şu şekilde:

“amerikan askerleri, geliyoruz, arkanizi kollayin. işid. siberhilafet

rahman ve rahim olan allah’ın adına, siberhilafet işid’in himayesinde sibercihad’a devam ediyor. abd ve uyduları suriye’de, irak’ta ve afganistan’da kardeşlerimizi öldürürken biz sunucularınıza ve kişisel cihazlarınıza giriyor, hakkınızdaki her şeyi biliyoruz. siz kâfirler merhamet görmeyeceksiniz. işid geldi bile, her askerî üssünüzde, bilgisayarlarınızın içindeyiz. şimdi de allah’ın izniyle, centcom’un içindeyiz. durmayacağız! siz, eşleriniz ve çocuklarınız hakkında her şeyi biliyoruz. abd askerleri! sizi izliyoruz! allah’tan başka ilah yoktur ve muhammed onun elçisidir. şeriat’tan başka kanun yoktur!”

grup mesajın sonunda “işte mobil cihazlarınızdan elde ettiğimiz gizli bilgilerin bir kısmı” diyerek bir bağlantı da paylaşıyor. 

CENTCOM'un YouTube hesabına IŞİD'e ait iki video yüklendi. [Kaynak: YouTube/CENTCOM]

youtube kanalı da hacklendi

centcom'a ait youtube kanalı da yine aynı grup tarafından hacklendi. sayfanın idaresini ele geçiren grup, kanala işid'e ait iki video yükledi. 

"olayı araştırıyoruz ve ciddiye alıyoruz"

beyaz saray sözcüsü josh earnest, günlük  basın brifinginde, konuya ilişkin, "bu kesinlikle araştırdığımız ve ciddiye aldığımız bir şey" dedi. büyük çaplı bir veri sızması ile bir twitter hesabının saldırıya uğraması arasında önemli fark olduğuna işaret eden earnest, "dolayısıyla olayın boyutunu şu anda araştırıyoruz ancak bunun ötesinde bir bilgiye sahip değilim" diye konuştu.

"rahatsız edici nepsi bu"

abd savunma bakanlığı pentagon'dan da centcom'un twitter ve youtube sayfalarının derhal askıya alındığı, saldırıda gizli bilgilerin ele geçirilmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığı belirtildi.

pentagon sözcülerinden steve warren, "bu bir tür muziplik ya da vandallığın biraz ötesi. rahatsız edici, ancak hepsi bu. bu (saldırı), operasyonlarımızı hiçbir şekilde risk altına sokmuyor" ifadesini kullandı.

warren, pentagon yetkililerinin, bu tüm kamuya açık web siteleri için askeri şifreler ve diğer güvenlik tedbirlerinin yeterli düzeyde olması konusunda twitter ve youtube ile temas halinde olduğunu da aktardı.

centcom'dan yapılan açıklamada da, siber saldırıda centcom'un operasyonel askeri ağlarının tehlikeye girmediği ve centcom'a herhangi bir operasyonel etkinin de söz konusu olmadığı belirtildi. centcom, hesapları mümkün olan en hızlı biçimde yeniden açacağını ve bunu sadece bir "siber vandalizm" vakası olarak gördüklerini kaydetti.

kaynak: al jazeera ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;