Türkiye

Çerkes sürgününün 150. yılı

İstanbul'da bir araya gelen Çerkesler, sürgünün 150. yılını andı. Sloganlar eşliğinde Rusya Konsolosluğu'na yürüyen grup, bina önüne çelenk bıraktı.

Konular: Türkiye
‘Çerkez Soykırımı 150. yıl’ yazılı çelenk, polisin güvenlik önlemi aldığı Rusya Konsolosluğu önüne bırakıldı. [Fotoğraf: Burhan Ekinci / Al Jazeera Türk]

çerkesya yurtseverleri’nden oluşan yaklaşık yüz kişilik grup, çerkes sürgününün 150. yılını anmak için istiklâl caddesi üzerindeki galatasaray lisesi önünde toplandı.

ellerinde türkçe, rusça ve çerkesçe dövizler ve pankartlar taşıyan grup, “intikam değil adalet istiyoruz” ve “çerkesya nerede, çerkesyalılar orada” sloganları eşliğinde rusya konsolosluğuna yürüdü.

grubun üyesi bahattin zabun, sürgünde ölenler anısına çerkesçe dua okudu. karaçay çerkesk’den gelen çerkes birliği başkanı kık kasey de çerkesçe bir konuşma yaptı.

çerkesya yurtseverleri grubu adına açıklama yapan jade wumar da şunları söyledi:

“bugün çerkes soykırımı’nın 150. yıl dönümü. şu anda empatiden, dayanışmadan, çözümden söz ediyor olmalıydık. oysa 150. yılın daha ilk beş ayında ne çok acı yaşandı. çerkes aktivistleri gözaltına alındı, kış olimpiyatları soçi’de yapıldı. suriyeli çerkesler kaderine terk edildi.“

ukrayna krizi sürecinde çerkesya’da yasal siyaset yapma alanının da giderek daraldığını vurgulayan wumar, “çerkesyanın sorunlarını dünyaya duyurmak artık diasporanın görevidir” dedi.

grup, açıklamanın ardından ‘çerkes soykırımı 150. yıl’ yazılı siyah bir çelenki, çevik kuvvetin güvenlik önlemi aldığı rusya konsolosluğu önüne bıraktı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;