Cezayir

Cezayir’de kabileler arası şiddet

Başkent Cezayir’in güneyindeki Gardaya bölgesinde Maliki mezhebi mensubu Arap kabileler ile İbadi mezhebi mensubu Berberi kabileler arasında yaşanan çatışmalarda yaklaşık 100 kişi yaralandı.

Konular: Ortadoğu, Cezayir
Yaşanan şiddet olaylarında 15 polis memuru da yaralandı. [AFP-arşiv]

cezayir'deki yerel bir internet sitesine konuşan gardaya olaylarını takip ve koordinasyon kurulu üyesi hudeyr babaz, beş iş merkezi ile birçok evin ateşe verildiğini, melikiye ve hacı mesud bölgelerinde ise şiddet olaylarının devam ettiğini belirtti.

cezayir’in yerel vatan gazetesi de şiddetli çatışmalara müdahil olan 15 polisin yaralandığını ve hastaneye kaldırıldığını yazdı. 

anadolu ajansı'nın haberine göre, gardaya'da araplar ve berberiler (amazigler) arasında yaşanan mezhep kaynaklı çatışmalarda 70 dükkan ve ev yakıldı.

gardaya tüccarlarından hudeyr babas, "perşembe günü yaşanan çatışmalarda çoğunluğu seniyye el-mahzen mahallesi'nde olmak üzere 50 dükkan, ev ateşe verilerek yağmalandı. el-hac mesud ve melikiyye mahallelerindeki evler de yağmalamadan nasibini aldı. cuma günü ise benzer saldırılara 20 ev ve dükkan daha maruz kaldı" dedi. 

2013’ün aralık ayında da malikiler ve ibadiler arasında arasında yaşanan şiddet olaylarında en az dört kişi hayatını kaybetmiş, onlarcası ise yaralanmıştı.

cezayir'de ibadi mezhebine mensup olan berberiler'in nüfusu yaklaşık 15 milyon.

islam'ın mezheplerinden hariciliğin bir kolu olan ibadilik bugün umman ve kuzey afrika'daki birçok devlette yayılmış olan berberiler arasında yaygın bir inanç.

ibadilik ile malikilik arasındaki temel fark ise her iki mezhebin de bağlı olduğu inanç esasları. malikilik, sünni akımın dört büyük mezhebinden biri. ibadilik ise harici akımın bir kolu.

kaynak: al jazeera, dpa ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;