Afrika
Cezayir'de kanlı operasyon
Ordu, aralarında yabancıların da olduğu çok sayıda doğalgaz işçisini alıkoyan militanları kuşattı. 34 rehine ve 15 isyancının öldüğü bildiriliyor.
Haberin Öne Çıkanları
'Helikopterler ateş açtı'
'Dört rehine kurtarıldı'
'Yedi rehine sağ'
cezayir ordusu, ayn eminas bölgesindeki doğalgaz tesisinde rehin alınan kişilerin kurtarılmaları için askeri operasyon düzenliyor. eylemi düzenleyen ‘maskeliler tugayı' adlı örgütün sözcüsü ise 34 rehine ve 15 isyancının operasyon sırasında hayatını kaybettiğini bildirdi.
sözcü, moritanya haber ajansı ani'ya yaptığı açıklamada, rehinelerin yer değiştirmek için bindirildiği otobüse cezayir helikopterleri tarafından ateş açıldığını söyledi.
ülkenin resmi haber ajansı aps de ordunun operasyon sonucu ölenler olduğunu bildirdi. aps ayrıca ikisi iskoç, biri fransız, biri kenyalı dört rehinenin kurtarıldığını duyurdu.
ani'ya konuşan militanlar ise operasyondan sonra yedi yabancı rehinenin hala sağ olduğunu bildirdi.
'maskeliler tugayı' adlı örgüt, komşu ülke mali'deki askeri operasyonun bitmesini isteyerek, aralarında yabancıların da olduğu çok sayıda kişiyi rehin almıştı. örgütün komutanlarından ebu bura al jazeera’ye yaptığı açıklamada; içlerinde fransız, amerikan, ingiliz, tyalandlı ve korelilerin bulunduğu 41 yabancı rehinenin ellerinde olduğunu söylemişti.
'maskeliler tugayı', el kaide’nin sahra’daki kolunun önde gelen ismi cezayirli muhtar bilmuhtar tarafından kuruldu. bilmuhtar, son olarak örgütün cezayir ayağını bırakarak kendi grubunu yöneteceğini açıklamıştı.
cezayir-libya sınırı yakınındaki ayn eminas doğalgaz tesisi ise cezayirli sonatrach, ingiliz british petrolium (bp) ve norveçli statoil enerji şirketlerinden oluşan konsorsiyum tarafından işletiliyor.
eylemi gerçekleştiren grubu muhtar bilmuhtar kurmuştu.[afp]
cezayir hava sahasını açtı
fransa, islamcı isyancıların mali’nin güneyine ilerlemesine engel olmak isteyen bamoko yönetiminin yardım çağrısına yanıt vermiş ve 11 ocak’ta bu ülkeye hava operasyonu başlatmıştı. fransız askerleri operasyonlara 16 ocak tarihinde kara harekatını da eklemişti.
cezayir ise salı günü mali ile 2 bin kilometrelik sınırını kapattığını açıklamıştı.
ancak hükümetin büyük kısmı çöl olan bu sınırdan isyancıların sızmasına tam olarak engel olması mümkün görünmüyor.
cezayir yönetimi uzun süre mali’ye askeri operasyona karşı çıkmış, istikrarsızlığın ülkesine de sıçrayabileceği endişelerini dile getirmişti. ancak fransa’nın operasyonunun üçüncü gününde cezayir, hava sahasını fransız uçaklarına açma kararı almıştı.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar