Cezayir

Cezayir'de seçimin galibi Buteflika

Cezayir'de ilk resmi sonuçlara göre, cumhurbaşkanlığı seçimini, oyların yüzde 81,53'ünü alan mevcut Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika kazandı. Seçime katılım oranı yüzde 51,7'de kaldı.

Konular: Ortadoğu, Afrika
Buteflika cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanmaya tekerlekli sandalye ile gitmişti. [Reuters]

cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları içişleri bakanı tayyib beliyz tarafından açıklandı. resmi nitelik taşıyan ön sonuçlara göre buteflika aldığı yüzde 81,53 oy oranıyla dördüncü dönemde ülkeyi yönetecek. buteflika'nın rakibi eski başbakan ali benflis'in oyu ise yüzde 12,18'de kaldı.

ilk resmi sonuçlara göre halkın yaklaşık yarısı sandığa gitmedi. seçime katılım oranı yüzde 51,7 olarak gerçekleşti. 2009'daki seçimlere katılım oranı yüzde 75'ti. düşük katılım oranında muhalefetin seçimi boykot etmesi etkili oldu. kesin seçim sonuçlarının bir hafta içinde açıklanması bekleniyor. anayasa konseyi'nin, cezayir seçim kanunu'nun 145. maddesi uyarınca, oy pusulalarının teslim tarihinden itibaren 10 gün içerisinde kesin sonuçları açıklaması gerekiyor.

cezayir'de cumhurbaşkanı abdülaziz buteflika'nın taraftarları henüz sonuçlar açıklanmadan kutlamalara başlamıştı. adaylardan eski başbakan ali benflis seçimlerde "sahtecilik" yapıldığını iddia etti, sonuçları mahkemeye götüreceklerini söyledi. 

'katılım oranının düşüklüğü tahlil edilmeli'

içişleri bakanı beliyz ülkede 2009 yılındaki yüzde 75'lik seçime katılıma nazaran bu seçimlerde kaydedilen düşüşe değindi. beliyz, "şüphesiz cezayirlilerdeki isteksizliğin nedenleri uzmanlar tarafından tahlil edilmeli. şunu da unutmamalıyız ki cezayir bunun tek örneği değil. katılım oranındaki düşüş, çeşitli ülkelerde görülebilmekte" diye konuştu.

"halk hür bir şekilde baskı olmaksızın seçimini yapmıştır" diyen beliyz, seçimlere hile karıştırıldığı iddiaları hakkında, "seçimlerde kazanan kişinin hile yapılmadığını söylemesi veya kaybedenin şeffaf ve temiz bir seçim olmadığını iddia etmesi insan tabiatının gereğidir" değerlendirmesinde bulundu.

'cezayir rejimi tıkanma noktasına gelmiştir'

cumhurbaşkanlığı adaylarından eski başbakan ali bin felis ise seçim sonuçlarını kabul etmediğini ve itiraz için siyasi ve barışçıl tüm yollara başvuracağını söyledi.

seçimlerin nezih bir ortamda yapılmadığını ileri süren felis, "seçimler şeffaf olmadığı için kendimi başarısız addetmiyorum. anayasa konseyi de 'ülkeyi yönetecek kişinin fiziksel ve zihinsel sağlığının yerinde olması gerektiği' yönündeki şartı kaldırarak bu şeffaflığı zedelemiştir" diye konuştu.

felis, "cezayir rejimi artık tıkanma noktasına gelmiştir ve değişmesi gerekmektedir. bu ise ancak demokrasiyle gerçekleşir. stalin bile bu kadar yükse oy almamıştı. bu, halkı küçük görmekten başka bir şey değildir" ifadesini kullandı.

'seçimlere katılım oranı yüzde 20'yi geçmedi'

cezayir ihvanı'na yakınlığıyla bilinen toplumsal barış hareketi partisi (msp) genel başkanı abdurrezzak mukri ise ülke genelinde seçimlere katılım oranının yüzde 20'yi geçmediğini öne sürdü.

seçimleri boykot eden msp genel başkanı mukri, sosyal paylaşım sitesi facebook'taki resmi sayfasından yaptığı açıklamada, "oy kullanma işlemini takip eden görevlilerimizin ifadesine göre, ülke genelinde yapılan her türlü usulsüzlüğe, şişirmelere ve çoğu yerde oy sandıklarının boş kalmasına rağmen, usulsüzlük yapanların vicdanı daha fazla şişirmeye el vermedi ve seçimlere katılım oranı yüzde 51,7 olarak açıklandı" dedi.

buteflika tekerlekli sandalyeyle oyunu kullandı

cezayir resmi televizyonu buteflika'nın biar semtindeki seçim merkezinde oy kullanırken çekilen görüntülerini yayınlamıştı.

tekerlekli sandalye ile oy vermeye gelen buteflika’ya kardeşleri said ve nasır buteflika’nın eşlik ettiği, cumhurbaşkanı buteflika'nın ise oldukça bitkin olduğu görüldü.

eski cezayir başbakanı abdulmalik sellal, cumhurbaşkanı abdulaziz buteflika'nın sağlık durumunun ülkeyi yönetmesine engel olmayacağını söyledi.

muhaliflerin protestoları

komşularındaki ayaklanmalardan etkilenmeyen ülkede, seçimden haftalar önce başlayan protestolar gençleri sokağa döktü.

arapça’da 'yeter' anlamına gelen berekat hareketine destek veren gençler gittikçe otoriterleşen siyasete karşı gösteriler düzenledi, seçimleri boykot çağrısı yaptı.

polis çarşamba günü başkent cezayir’deki protesto gösterisini sert şekilde dağıtarak grubun bazı üyelerini gözaltına aldı.

uluslararası af ve insan hakları izleme örgütleri, seçimlerden önce ifade özgürlüğünü kısıtlamaya yönelik müdahalelerle ilgili endişelerini dile getirdi.

muhalefete rağmen buteflika ülkede hâlâ popülerliğini koruyor. taraftarları onu desteklemelerinin nedenlerini, ülkeyi 10 yıl süren iç savaştan çıkartması, istikrarı koruması,  2011’de sunduğu reformlar ve 19 yıl süren sıkıyönetimi kaldırarak maaşları arttırması olarak sıralıyor.

belhac gözaltına alındı

cezayir halkı oyunu kullanmaya devam ederken 1992 yılında kapatılan islami selamet cephesi (fis) başkan yardımcısı ali belhac bab el vad semtinde güvenlik güçleri tarafından aracı durdurularak gözaltına alındı.

cezayir’de islami selamet cephesi’nin (fis) ikinci adamı olarak bilinen belhac son olarak cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olmak isterken gözaltına alınmış ve aday olmasına izin verilmemişti. belhac akşam saatlerinde serbest bırakıldı.

cuma günkü protestolarda ise ali belhac'ın da içinde bulunduğu 10 kişi gözaltına alındı. belhac'ın basın merkezi de gözaltı olayını doğruladı.

kaynak: al jazeera, afp, reuters ve anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;