Amerika

Chavez halefini açıkladı

Yeniden kansere yakalandığını duyuran Venezuela lideri, kendisinden sonra görevi yardımcısı Nicolas Maduro'nun üstlenmesini istedi.

Haberin Öne Çıkanları

Ulusa seslendi

İlk kez isim verdi

Yeniden seçilmişti

50 yaşındaki Maduro (sağda), altı yıl Dışişleri Bakanı olarak görev yapmıştı. [Reuters]

venezuela cumhurbaşkanı hugo chavez tekrar kanser hastalığına yakalandığını kabul ederek, halefini kamuoyuna açıkladı. chavez'in, 'kendisine birşey olması halinde' görevi üstlenmesini istediği kişi, başkan yardımcısı nicolas maduro. 

cumartesi akşamı devlet televizyonu'ndan ulusa seslenen cumhurbaşkanı chavez, duygusal bir konuşma yaptı. chavez, bazı tıbbi testler için yeniden gittiği küba'da, hastalığının yeniden nüksettiğinin belirlendiğini söyledi. 
 
tedavisine küba'da devam edilecek olan 58 yaşındaki venezuela cumhurbaşkanı'nın en kısa zamanda ameliyat olması gerekiyor. ilk olarak 2011'de kanser teşhisi konan chavez'in gün içinde yeniden havana'da olması bekleniyor. chavez konuşmasında, "hepinize iyi haberler vermeyi umuyorum" ifadesini kullandı.
 
kübalı doktorlar daha önce chavez'in leğen kemiği bölgesinden yaklaşık 2 santimetre büyüklüğünde bir tümör çıkarmışlardı. ancak doktorlar chavez'in ne tür bir kansere yakalandığını açıklamamış, venezuela cumhurbaşkanı da bu konuda konuşmamıştı. 
 
son olarak 10 günlüğüne küba'ya giden ve cuma günü ülkesine dönen chavez ise ulusa seslenmeden önce üç hafta boyunca kamuoyu önüne çıkmamıştı. 
 
13 yıldır görevde
 
1999'dan bu yana görevde olan chavez, muhalefetin kendisine karşı birleşmesine rağmen 7 ekim'de yeniden venezuela cumhurbaşkanı seçilmişti. chavez 10 ocak'ta yemin edecek ve 2016'ya dek görevi sürdürecekti.
 
venezuela anayasası gereği, cumhurbaşkanının görevden ayrılması halinde 30 gün içinde seçime gidilmesi gerekiyor. chavez ise venezuelalılardan, bir sonraki seçimde maduro'ya oy vermelerini istedi. 
 
nicolas maduro, son cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası chavez tarafından başkan yardımcısı olarak atanmıştı. 
 
eski bir otobüs şöförü olan ve uzun süredir chavez'in en yakın danışmanlarından biri olan maduro son olarak altı yıl boyunca venezuala dışişleri bakanı olarak görev yapmıştı.
 
kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;