Amerika

Chavez'in yerine Cabello

Kanser tedavisi gören Venezuela liderinin çekilmesi durumunda, parlamento başkanlığına seçilen Cabello anayasa gereği görevi devralacak.

Haberin Öne Çıkanları

Tören 10 Ocak'ta

'Sonra yemin edebilir'

Maduro'dan açıklama

Venezuela'da muhalefet Chavez'in sağlık durumuyla ilgili hükümetten net açıklama bekliyor. [Reuters]

sağlık sorunları yaşayan venezuela devlet başkanı hugo chavez'in görevinin başına dönememesi halinde, ülke yönetimini geçiçi olarak diasdado cabello yürütecek. 

venezuela'daki milletvekilleri cumartesi günü yaptıkları oylamada parlamento başkanlığına iktidardaki birleşik sosyalist partisi'nden cabello'yu seçti. geçen haftalarda geçirdiği ameliyatın ardından tedavisi küba'da süren chavez, görevi bırakırsa ya da ölürse cabello geçici devlet başkanı olacak.  
 
venezuela'da anayasaya göre parlamento başkanı, devlet başkanı görevi bırakınca liderliği devralıyor ve 30 gün içinde de seçim ilan ediyor.  
 
geçen ekim ayında üçüncü kez göreve seçilen chavez'in 10 ocak'ta yemin töreni var. kanser ameliyatından sonra akciğer enfeksiyonu geçiren ve sağlığı kritik durumda olan chavez'in törene katılması beklenmiyor.
 
muhalefet erken seçim istiyor
 
yardımcısı nicolas maduro, chavez'in yemin edemese bile anayasaya göre görevine devam edebileceğini belirtiyor. muhalefet partileri ise, ülkede erken seçim ve chavez'in sağlık durumuyla ilgili hükümetten daha detaylı bilgi istiyor. 
 
chavez'in daha sonra yüksek mahkeme önünde yemin edebileceğini savunan maduro, muhalefetin erken seçim taleplerini reddederek anayasada bu durumun açıkça belirtildiğini söyledi.
 
maduro, chavez'in hastalığına karşı 'zorlu' bir mücadele verdiğini, iyileşmesi için sakin ve huzurlu bir dinlenme süreci geçirmesi gerektiğini ve yakında iyileşeceğini umduğunu söyledi.
 
kaynak: ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;