Yeni Anayasa

CHP'den Anayasa çağrısına ret

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'ndan çekilen CHP, Meclis Başkanı'nın "masaya dönün" çağrısına olumsuz yanıt verdi. Kılıçdaroğlu, "Tercihini başkanlıktan yana koyan AK Parti ile sonuç alamayız'' dedi.

Anayasa Mutabakat Komisyonu TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın başkanlığında toplanmıştı. [Fotoğraf: AA]

anayasa uzlaşma komisyonu'ndan çekilen ana muhalefet partisi chp'nin genel başkanı kemal kılıçdaroğlu, meclis başkanı ismail kahraman'ın "anayasa çalışmaları için masaya dönün" çağrısı yaptığı mektubuna mektupla yanıt verdi. kılıçdaroğlu mektupta, ''patronlu başkanlık rejimine kapı açan bir çalışmanın parçası olmamız düşünülemez" dedi ve "hükümet sistemi tercihini başkanlık olarak ortaya koyan ak parti ile yürütülecek bir çalışmanın sonuç getirmeyeceği de açıktır" ifadelerini kullandı.

kılıçdaroğlu ayrıca, "şayet bir uzlaşma sağlanamıyorsa, komisyon'un 24. dönem uzlaşma komisyonu'nun üzerinde anlaştığı 60 maddeye yargıya ilişkin hükümleri de ekleyerek, azami bir ay içinde temel hak ve özgürlükler ile yargı bölümünü değiştiren bir paketi tbmm'ye sevk etmek üzere çalışma yamasını öneriyoruz" diye yazdı.

anayasa uzlaşma komisyonu'ndan çekilen chp'den, tbmm başkanı'nın "anayasa çalışmalarına devam" çağrısına pazartesi günü olumsuz yanıt gelmişti. chp grup başkanvekili engin altay, cumhurbaşkanı tayyip erdoğan'ın gazeteciler can dündar ve erdem gül ile ilgili "hak ihlâli" kararı veren anayasa mahkemesi için, "aym'nin kararına saygı duymuyorum" sözlerini hatırlatarak, "saray ile aynı masada oturmamız mümkün değil" demişti.

chp lideri kemal kılıçdaroğlu salı günü, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin meclis başkanı ismail kahraman'ın gönderdiği mektubu ne zaman yanıtlayacağı ve içeriğinin ne olacağıyla ilgili, "meclis başkanımıza yanıtı yarın (çarşamba) göndereceğim. ilk mektuptaki görüşümüz neyse aynı görüşümüz devam ediyor. dolayısıyla bizim bir görüş farklılığımız söz konusu değil. ilk mektupta hangi gerekçelerle biz masaya oturacağımızı gayet net, gayet açık bir şekilde ifade etmiştik. onları dikkate alarak bizi davet ettiler. biz hiçbir zaman masayı devirmedik. bu da bir yanlış söylem. tamamen toplantıyı bitiren tbmm başkanı. neden başkan toplantıyı bitirdikten, 'artık bundan sonra böyle bir komisyon olmayacaktır' dedikten sonra ikinci kez neden böyle bir davet yapıyor, gerekçesini doğrusunu isterseniz pek anlamış değiliz. ama ilk mektupta söylediklerimizi yine tekrar kendisine bildireceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

anayasa uzlaşma komisyonu'nda daha başkanlık sistemi ile ilgili maddelere geçilmeden chp'nin komisyonun görevi bölümüne eklenmesini istediği "parlamenter sistem" vurgusu sorun yaratmıştı. komisyon masası, daha üçüncü toplantısında dağılmıştı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;