Türkiye

CHP'den 'Dersim' açılımı

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun “Dersim ile yüzleşmeliyiz” sözlerinin ardından, İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu Dersim arşivlerinin açılması için yasa teklifi verdi.

sezgin tanrıkulu main
Tanrıkulu, Dersim arşivlerinin milletvekillerine, araştırmacılara ve halka açılmasını istiyor [Fotoğraf: AA Arşiv]

chp genel başkan yardımcısı ve istanbul milletvekili sezgin tanrıkulu, tbmm başkanlığı’na verdiği yasa teklifinde, 1937-1938 yıllarında dersim’de yaşananlara ilişkin arşivlerin açılmasını istedi. tanrıkulu yasa teklifinde arşiv niteliğindeki bilgi ve belgelerin birçok kamu kurum ve kuruluşunun elinde olduğunu belirtti ve bu belgelerin milletvekillerine, araştırmacılara ve halka açılmasını önerdi.

tanrıkulu’nun yasa teklifi, dersim'de yaşananlara ait belge ve bilgilerin korunması ve saklanması için tbmm başkanlığı’na teslim edilmesini de öngörüyor.

tanrıkulu'nun verdiği teklifte şu ifadeler yer alıyor: 

“dersim olaylarıyla ilgili arşivlik malzeme niteliğindeki her türlü bilgi ve belge bulunduran kamu kurum ve kuruluşları, gerçek kişiler, tüzel kişiler, üniversiteler, sivil toplum örgütleri ellerinde bulundurdukları arşivlik malzemesini her türlü tesir ve unsurlardan korumak, yıpranmasını önlemek, varsa gizlilik kararını kaldırmak, asli düzenlerine göre tasnif edip tbmm başkanlığı’na teslim etmek zorundadır.”  

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;