Türkiye

CHP'den sekiz öneri

'Kürt sorunu' ifadesinin terk edilmesi gerektiğini savunan parti kurmayları, yeni raporda sekiz öneriyle soruna çözüm önerisi sunuyor.

Haberin Öne Çıkanları

PM toplandı

Kürt sorunu tartışıldı

Eski CHP'liler dönüyor

CHP Parti Meclisi Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında genel merkezde cuma günü toplandı. Toplantı yaklaşık 9,5 saat sürdü.

chp parti meclisi, yeni dönemdeki kürt politikasını belirleyecek rapor ele alındı. genel başkan yardımcısı sezgin tanrıkulu'nun hazırladığı raporda "kürt sorunu" tanımının terkedilmesi isteniyor, "kürtlerin sorunları vardır, ama kürtler sorun değildir" deniliyor. partinin bugüne kadar izlediği kürt poltiikasına da özeleştiriler yapan raporda tespit edilen çözüm önerilerinin arkasında yeterli bir siyasi irade ve kararlılık ile durulamadığı kaydediliyor.

çözümsüzlüğün gerçek nedenlerinin mevcut ve önceki hükümetler olduğuna atıf yapılan raporda kürt vatandaşlarının kendi dillerini özgürce kullanabilmeleri, özel kurslarda kürtçe öğrenip öğretebilmelerinin önemine dikkat çekiliyor.

yeni anayasada etnik kimlik, dini inanç ve siyasi düşünce vurgusundan arındırılmış bir vatandaşlık tanımı olması gerektiği vurgulanan raporda, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ve özerkliğin önündeki engellerin kalktığı yeni bir idari yapılanmaya da işaret ediliyor.

‘ak parti'nin açılımının toplu mezarlara gömüldüğü’ ifadesinin kullanıldığı raporda, seçim barajının düşürülmesi ve siyasi partiler yasasının değiştirilmesi, koruculuk sisteminiin kaldırılması, zorunlu göç mağdurlarının kayıpları ve zararları için tazminat verilmesi ve köye geri dönüş sağlanması gibi öneriler de  yer alıyor.

“kürt kimlikli vatandaşlar” ifadesi kullanılan raporda, “kürt kimlikli vatandaşların ortaklaştığı” sorunlar sekiz ana başlıkta değerlendirildi. parti meclisi’ne sunulan ve görüş istenen raporda şu başlıklar yer aldı: "eşit anayasal vatandaşlık. hakikatlerin araştırılması. temsilde adalet. anadilin öğretilmesi, düşünce özgürlüğü, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi, koruculuğun kaldırılması, şiddet ve çatışma ortamının sona ermesi."

ayrıca, 18 sayfalık raporda, shp’nin 89 raporu, chp’nin kurultaylarında gündeme getirilen görüşler ve chp’nin gerçekleştirilmesini isteyeceği reformlar ve gündem yaratacak öneriler de yer alıyor.

eski chp'liler dönüyor

chp parti meclisi genel başkan kemal kılıçdaroğlu başkanlığında genel merkezde cuma günü toplandı. toplantı yaklaşık 9,5 saat sürdü.

toplantıda geçmişte çeşitli nedenlerle partiden ihraç edilen 14 kişinin geri dönüş talepleri de görüşülerek karara bağlandığı açıklandı. aralarında fikri sağlar ve gürbüz çapan'ın da bulunduğu 14 kişinin geri dönüş taleplerinin oylanarak kabul edildiği belirtildi.

sağlar ve çapan'ın bu yöndeki talepleri 12 haziran milletvekili genel seçimleri öncesinde yapılan pm toplantısında da görüşülmüş, ancak kabul edilmemişti.

chp'nin 2012 yılının mayıs ayında yapılması planlanan olağan kurultayının ertelenmesi talepleri de pm toplantısında gündeme geldi.

il ve ilçe kongrelerinin önceden belirlenen takvim doğrultusunda yapılmasının, olağan kurultayın ise tarih çakışmalarının önlenmesi amacıyla genel ve yerel seçim takvimleri dikkate alınarak, ertelenmesinin kararlaştırıldığı öğrenildi.

kaynak: ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;