Gülen örgütü soruşturmaları

CHP'nin kaynağı Cemaat mi?

Hükümet, CHP’nin Cemaat'ten belge aldığını iddia ediyor, CHP bu iddiayı yalanlıyor. Al Jazeera, Kılıçdaroğlu ve CHP kurmaylarının kamuoyu ile paylaştıkları bilgi ve belgelere ilişkin bir döküm çıkardı.

Gülen Cemaati lideri Fethullah Gülen ABD'nin Pensilvanya eyaletinde yaşıyor. [Fotoğraf: CİHAN / Arşiv]

al jazeera, kılıçdaroğlu ve chp kurmaylarının 17 aralık’tan bu yana kamuoyu ile paylaştıkları bilgi ve belgelere ilişkin bir döküm çıkardı.

ali özgündüz: fezleke elimizde

chp milletvekili ve eski cumhuriyet savcısı ali özgündüz 6 mart’ta yaptığı açıklamada henüz kamuoyuyla paylaşılmamış olan fezlekelerin elinde olduğunu söyledi.

yolsuzluk operasyonunda soruşturulan bakanlar ile ilgili fezleke yani soruşturma yetkisi meclis’e ulaştığında belgelerin eksik olabileceğini savundu. fezleke üst yazısını paylaştı ve şu ifadeyi kullandı:

“27 adet delil dosyası. bir dosya ise emniyet soruşturma fezlekesine ilişkin dosya. toplam 28 dosya oluyor… bakanları ilgilendiren suçlamalara ait delil niteliğindeki kısımlar ayıklanmışsa elimizdeki tüm bilgileri kamuoyuna açıklarız. hesabını sorarız. fezleke üst yazısı ile birlikte 504 sayfalık emniyet fezlekesi bizim elimizde var. bütün milletvekillerine dağıtırız. kamuoyuna da açıklarız.” 

söz konusu belgeler gülen cemaati güdümünde hareket ettiği iddiasıyla tasfiye edilen savcı ve polisler dışında kimsenin elinde yoktu.

umut oran: tarafıma ulaşan bazı bilgiler…

chp milletvekili umut oran’ın yolsuzluk operasyonu ile ilgili 21 mart’ta verdiği soru önergesinde, erdoğan’ın oğlu ve kızı ile yaptığı iddia edilen telefon görüşmeleri vardı. oran önergede şu ifadeleri kullandı.

chp genel başkan yardımcısı umut oran
CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran
[[AA-Arşiv]]
“17 aralık 2013 tarihinde gerçekleştirilen 'büyük rüşvet ve yolsuzluk operasyonu’nun yapıldığı saatlerde recep tayyip erdoğan ve aile fertleri arasında gerçekleşen telefon görüşme trafik ve sinyal kayıtlarına dair tarafıma ulaşan bazı bilgiler bulunmaktadır.”

oran, operasyon sabahı ile sonrasında erdoğan’ın yaptığı ve sosyal medyada yer alan bu konuşmalarla elindeki verilerin saat ve süre olarak tuttuğunu açıkladı.

iddiaya göre erdoğan bazı bakan çocuklarının evlerine yapılan baskınların ardından, oğlundan evindeki paraları kaçırmasını istiyordu.

oran, al jazeera'nin "chp'nin bilgi, belge ve duyumlarının kaynağı ne?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

“olayın üzerine gittiğinizde bir sürü ipuçları çıkıyor; halktan bilgi, soru geliyor. devlet var bu ülkede hâlâ. iktidar devleti yok etmeye çalışsa da bürokratları var, devletin sağlıklı bir şekilde çalışmasını isteyen, devleti koruma ve kollamakla görevli davranan kamu personeli var. söz konusu vatana ihanetse gerisi teferruat diyebilen bir devlet geleneği var. bu vatanın evlatları var.“

umut oran ayrıca, "bu hafta başbakan’ın korktuğu şey başına gelecek. başbakan 30 mart'ı görmeden siyasetten çekilebilir" ifadesini de kullanarak kamuoyu tarafından bilinmeyen bir veriye daha sahip olduğunu ima etti.

bu açıklama sonrasına erdoğan ve hükümetini zor durumda bırakacak birçok başka kayıt ortaya çıktı.

kılıçdaroğlu: görüntüleri izledim

chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu, cemaat’e ait samanyolu tv ve cemaat'e yakın kanaltürk televizyonu'nda birbirine yakın tarihlerde yaptığı iki açıklama ile geleceğe dair öngörülerde bulundu.

kılıçdaroğlu 19 mart’ta samanyolu tv’de canlı yayına katıldı.

burada hükümetin, suriye’de bulunan ve türkiye’nin toprak parçası olan süleyman şah türbesi'ni (cabar kalesi) koruma bahanesiyle seçimlerden önce orduyu suriye’ye sokabileceği iddiasında bulundu ve şu ifadeleri kullandı:

"böyle bir provokasyon olabilir. erdoğan, orduyu oraya sokmak isteyebilir. herkesin çok dikkatli olması lazım. ortadoğu bataklığına girmeye türkiye’nin hakkı da yoktur, yetkisi de yoktur."

27 mart’ta ise dışişleri bakanı ve mit müsteşarı dahil dört yetkilinin, türkiye-suriye sınırındaki irak-şam islam devleti (işid) militanlarına karşı bir müdahaleyi tartıştığı konuşmanın ses kayıtları servis edildi.

hükümet bu sızdırmadan dolayı da gülen cemaati’ni suçladı.

bugün ntv’ye özel demeç veren dışişleri bakanı davutoğlu’nu bu konu soruldu.

soru ve cevap şöyleydi:

deniz kilislioğlu: bu ses kaydı çıktığında bir ihtimal verdiniz mi siz kemal kılıçdaroğlu’nun bu ses kaydını dinlemiş olmasına ?

davutoğlu: açık söylemek gerekirse kemal kılıçdaroğlu’nun son derece çelişkili ifadelerinden sonra birden bir ilham gelmişçesine böyle bir açıklamada bulunması, birileri oraya gitti mi kanaatini doğuruyor. aslında kemal kılıçdaroğlu’nun bir açıklama sorumluluğu var.

kılıçdaroğlu 27 mart’ta da kanaltürk’te başbakan’a ait bir görüntü kaydından bahsetti.

chp eski genel başkanı deniz baykal, 2010 yılında ortaya çıkan bir görüntülü kaydından dolayı istifa etmişti.

bu kaydın erdoğan tarafından servis edildiğine dair ses kaydı 25 mart’ta yayınlandı.

kılıçdaroğlu bu kaydın erdoğan tarafından izlendiğini ve bu izleme anına ait görüntüleri de kendisinin izlediğini açıkladı.

hükümete göre bu iddia da cemaat kaynaklıydı.

chp ilişki iddiasını reddediyor

başbakan erdoğan tüm mitinglerinde chp ve gülen cemaati’nin kendisine karşı işbirliği yaptığını savunuyor ve chp’ye belge servis edildiğini iddia ediyor.

chp, gülen cemaati mensuplarının oylarına talip olmaktan başka bu oluşumla bir ilişkisinin olmadığını söylüyor.

kılıçdaroğlu, suriye’ye provokasyon iddiası ve erdoğan’ın baykal’a ilişkin olduğu iddia edilen ses kayıtlarından haberdar mıydı? bu kayıtları da dinlemiş olabilir miydi?

umut oran bu soruya şöyle yanıt verdi:

“genel başkan devlet bürokrasisi ve geleneğinden geliyor. elinde bilgi, belge olmadan bir iddia ortaya atmaz.“

oran bu kayıtların mit, başbakan ya da başka ülkelerin istihbarat örgütleri tarafından sızdırılmış olabileceğini de savundu.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;