2015 Genel Seçimi

CHP'nin önceliği ekonomi

Seçim bildirgesini açıklayan CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun dar gelirliye yönelik vaatleri öne çıktı. Sosyal devlet vurgusu yapan CHP 1 milyon kişiye istihdam, 1500 TL asgari ücret, 3,7 milyon haneye sosyal yardım sözü veriyor.

"Yaşanacak bir Türkiye" sloganıyla 7 Haziran seçimlerine hazırlanan CHP'nin ana hedefi yoksulluğu bitirmek. [Zahidin Köşüş/Al Jazeera]

chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu partisinin seçim bildirgesini açıkladı. ankara ato congresium'da düzenlen toplantıda seçmenlere seslenen kılıçdaroğlu konuşmasına 13 yılda ak parti iktiradarında yaşananları eleştirerek başladı. 

kılıçdaroğlu'nun ana hatlarını okuduğu 200 sayfalık seçim bildirgesinde ekonomi vaatleri öne çıktı.

chp lideri iktidara gelmeleri halinde ilk 100 günde ve ilk bir yılda yapacakları icraatları sıraladı.

buna göre ilk 100 günde; 1)emeklilere ikramiyenin kanununu çıkarılacak. 2) aile sigortası kanununu tbmm'den geçirelecek. 3) taşeron işçiliğe son verilecek. 4) kredi kartı ve tüketici kredisi borcu olanların faizlerinin en az yüzde 80'i silinecek. 5) siyasi ahlak yasası çıkarılacak. 6) tbmm'de kesin hesap komisyonu'nu kurulacak.

ilk bir yıl vaatleri 

kılıçdaroğlu ilk bir içinde yapacaklarının ise şunlar olduğunu söyledi: 

1) çiftçiye mazot 1, 5 tl'den verilecek. 2) asgari ücret net 1.500 tl olacak. 3) siyasi partiler yasasını değişitirip yüzde 10 seçim barajını kaldırılacak. 5) üniversite öğrencilerinin tamamının yurt sorunu çözülecek. 6) teşvik sistemi değiştirilecek.

4 ayaklı strateji

kılıçdaroğlu iktidara geldikleri takdirde 4 yıl içinde türkiye'de yoksulluk seviyesinde kimsenin kalmayacağını söyledi, hiç bir hanenin gelirinin 720 tl'nin altına inmeyeceğini söyledi. asgari ücret, sosyal yardımlar, sigorta yardımları, emeklilere yılda iki ikramiye, istihdamım artırılması, ücretsiz genel sağlık sigortası , kredi kartı borç faizlerinin silinmesi chp liderinin ısrarla vurgu yaptığı vaatler arasındaydı.

'yaşanabilir bir türkiye' sloganıyla 7 hazian'a hazırlanan chp bunun için 4 ayaklı bir strateji hazırladı.

birinci ayak katılımcı demokrasiyi, hukukun üstünlüğünü, devletin saydamlığı ve hesap verebilirliğini sağlamak.

stratejinin ikinci ayağı türkiye'nin katma değeri yüksek ürünlerle dünya piyasasında rekabetçi hale gelmesi, türkiye'nin bilgi toplumuna taşınması.

palanı üçüncü ayağı sosyal demokrasinin güçlendirilmesi, refahın hakkaniyetli bir şekilde bölüştürülmesi. 17 milyon yoksulun refah düzeyininin yükseltilmesi.

chp stratejisinin dördüncü ayağında ise devletin güçlendirilmesi. kılıçdaroğlu bunun ayrıntılarını şöyle anlattı: 

"devletteki tüm kurumların güçlü olmasını, sıcak siyasetin oralara müdahale etmemesini istiyoruz. demokrasi 4 yılda bir sandığa gitmek değil, demokrasi aynı zamanda sıcak siyasetin müdahalesinin sınırlandırılması demektir. yani siz kalkıp merkez bankası'na, kamu ihale kurumu'na müdahale edip, 'yandaşlarıma ihaleyi verin' derseniz orada demokrasi yok demektir. demek ki, demokrasinin derinleşmesinin özünde devletin kurumlarının güçlü olması vardır. yani bunun bir diğer anlamlı, devlette liyakati esas kılacağız, işi ehline vereceğiz. devletin elinde sopa değil, devlet vatandaşına kucak açmak zorundadır. vergi denetimini silah olarak kullanmayacak ve kullandırmayacağız. gelir idaresi başkanlığı'nı özerk kılacağız. beni eleştirdi diye iş adamına ertesi gün vergi müfettişleri göndermeyeceğiz, söz veriyorum."

ekonomi programı

chp'nin seçim bildirgesinde ekonomi vaatleri ana hatlarıyla şu şekilde yer alıyor: 

-"üretim verimlilğimizin büyümesini artırarak yıllık ortalama büyüme hızını yüzde 6'ya çıkaracağız."

-"insani gelişmişlik endeksinde türkiye'yi ilk 20'ye taşıyacağız üreten bir ekonomiyi ayağa kaldırırak yılda en az 1 milyon kişiye istihdam imkanı sağlayacağız."

"işsizliği yüzde 5'in altına indireceğiz, enflasyonu yüzde 4'ün altına düşüreceğiz."

"yurtiçi tasarruflar ve yatırımlrın gsyih'daki oranlarını yüzde 30'a ulaştıracak, kronikleşen cari açık sorununu ortadan kaldıracağız."

asgari ücret vaadi 1500 tl

-"asgari ücret üzerindeki gelir vergisini kaldıracağız, asgari ücret 1500 tl düzeyine çıkarcağız."

-"asgari üçret artışının belirlenmesinde enflasyon ve refah artış payı toplamının dikkate alınmasını sağlayacağız."

yoksullukla mücadele

-"16, 7 milyon kişi ve 3,75 milyon haneye sosyal destek sağlayacağız."
-"5 milyonun üzerinde yurttaşımı ilk kez sosyal yardım kapsamına alacağız. hiçbir hanenin gelirinin 720 tlnin altına düşmemesini sağlayacağız."
-"3,2 milyon yurttaşımızı ücretsiz olarak genel sağlık sigortası kapsamına alacağız."

çözüm süreci

chp, bildirgede kürt sorunuyla ilgili açıtığı bölümde çözümün yerinin parlamento olduğunu vurguluyor. 

-"her türlü şiddet ve baskıyı sona erdirecek sorunu müzakere ve siyaset yoluyla çözeceğiz kürt sorununun çözüm yerinin tbmm olmasını sağlayacağız. tbmm'de temsil edilen tüm siyasi partileri çözüm için bir araya getirerek süreci geniş bir toplumsal uzlaşma ile yürüteceğiz."

-"diyarbakır cezaevi'nde yaşananlar ve uludere katiamı başta olmak üzere tüm faili meçhuller işkenceler ve hak ihlallerini araştıracak bir komisyon kuracağız."

-"seçimlerde ve siyatette dil yasaklarını sona eridecğiz koruculuk sistemi kaldırılaacak faili meçhul cinayetlerde zaman aşımı kaldırıacağız dersim arşivlerinin tarihçilerin erişimine açacaağız."

-"madımak oteli'ni hoşgörü müzesi yapacağız diyarbakır cezaevini insan hakları ve demokrasi müzesine dönüştüreceğiz."

başkanlık vaadine karşı parlamenter sistemin güçlendirilmesi

chp'nin seçim bildirgesinde parlamenter sisteme özellikle vurgu yapılıyor, ak parti'nin başkanlık vaadinin karşısına parlamenter sistemin güçlendirilmesi cumhurbaşkanının yetkilerinin sınırlandırılmasını koyuyor. 

-"özgürlük ve hukuk devleti demokrasi:  yürütmenin denetlenmesi ve hukuk devletinin vazgeçilmez ilkelerinden biridir. bu ilkenin korunması için tbmm'nin yürütme üzerindeki denetimi eksiksiz ve kusursuz olarak işletilmelidir."

-"chp cumhuriyetimizin en önemli kurumu olan kuvvetler ayrılığı ilkesinin özüne sahip çıkaarak güçlendirecektir."

-"türkiye'de cumhurbaşkanlığı makamı her düzeyde yetki ihlallerine ve yetki aşımına sebep olmaktadır. cumhurbaşkanlığı makamı bilinçli olarak siyasallaştırılmış ve anayasada çizilen görev tanımının ötesine geçmiştir. cumhurbaşkanlığının yürütme yasama ve yargı üzerinde kurduğu hukuk dışı baskılar kaldırılacaktır."

chp'nin seçim bildirgesinde cumhurbaşkanlığının bütçesinin mütevazı ve hesap verilebilir bir hale getirileceğinin de altı çizliliyor.

-"partiler üstü, sembolik yetkilerle donatilmış yürütme ve yasa üzerindeki etkisi sınırlandırılmış bir cumhurbaşkanlığı modelini yeniden tesis edeceğiz."

-"cumhurbaşkanının yargı ve diğer üst düzey bürokrasi atamalarındaki yetkilerini kısıtlayacağız cumhurbaşkanlığının bütçesini anayasal tanımlara uygun mütevazı ve heseap verebilir bir hale getirecğiz."

-"örtülü ödeneğin keyfi biçimde ve siyasi amaçlarla kullanılmasını engelleyecek yasal düzenlemeleri yapacağız cumhurbaşkanına haraket suçunun yurttaşları sindirme amacıyla kullanılmasını mümkün kılan yasaları kaldıracağız."

eğitimdeki vaatler

-"bir yıl okul öncesi,, 8 yıl ilköğretim olmak üzere toplam 9 yıl eğitim ve 4 yıl ortaöğretimden oluşan 1artı 8 artı 4 artı eğitim sistemini hayata geçireceğiz."

-"13 yıl süreli, tam gün nitelikli ve ücretsiz zorunlu eğitimi her çocuğumuz ve gencimiz için mümkün kılacağız."

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;