IŞİD

CIA direktöründen IŞİD raporu

CIA direktörü John Brennan, IŞİD'in Libya'daki varlığının Avrupa'ya tehdit olduğunu söyledi, örgütün dünya genelindeki savaşçı sayısının El Kaide'nin en güçlü döneminden fazla olduğunu belirtti. Brennan, Suriye rejiminin Rusya sayesinde geçen yıla göre daha güçlü olduğunu da ekledi.

Konular: IŞİD, ABD, Ortadoğu
Brennan [Fotoğraf: Reuters]

abd'nin istihbarat örgütü cia'nın direktörü john brennan, işid'in dünya çapında on binlerce savaşçısı olduğunu, sayının el kaide'nin en güçlü döneminden bile daha fazla olduğunu söyledi.

libya'da sayıları arttı.

abd senatosu'nun istihbarat komitesi'ni bilgilendiren brennan, işid'in libya'yı operasyon merkezi olarak kullanmaya giderek daha fazla ağırlık vermesinden endişe duyduklarını belirtti. brennan, işid'in libya'da 5 bin - 8 bin arası savaşçısı olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.

buna karşın, brennan'ın sunduğu cia raporuna göre örgütün irak'taki üye sayısı 19 binden 18 bine ve suriye'deki savaşçı sayısı 25 binden 22 bine indi.

brennan, örgütün libya'da güçlenmesinin avrupa'da düzenlenecek saldırıları artırması bakımından bilhassa kaygılandırıcı olduğunu vurguladı. cia direktörü, avrupa ülkelerinin terörle mücadele konusunda yakın dönemde ilerleme kaydettiğini fakat istihbarat paylaşımında zayıf kaldıklarını söyledi.

esed bir yılda güçlendi

suriye'deki siyasi durum hakkında ise, rusya'nın desteğinin beşşar esed yönetimini güçlendirdiği bilgisini verdi. brennan, "bundan bir yıl önce esed geri adım atmış haldeydi. muhaliflerin operasyonları suriye ordusunu zayıflatmıştı. bu yıl, geçen yılın haziran'ına göre esed çok daha güçlü bir konumda" dedi.

brennai rusya'nın hava saldırılarının büyük çoğunluğunun "meşru muhalifleri" hedef aldığını belirtti.

orlando saldırganının örgüt bağlantısı yok

cia direktörü, gelen soru üzerine orlando saldırganının hiçbir terör organizasyonu ile doğrudan bağlantısını bulamadıkları yanıtını verdi. orlando'da 49 kişiyi öldüren ömer metin'in saldırıdan önce acil servis hattı 911'i arayarak işid'e bağlılık yemini ettiği öğrenilmişti.

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;