Türkiye

Çiçekçinin ölümüne 7 yıl ceza

Bağdat Caddesi'nde otomobiliyle çarptığı çiçekçi Mehmet Emin Kaya'nın ölümüne neden olduğu iddiasıyla yargılanan Murathan Öztürk, 7 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Çiçekçinin kardeşi Cengiz Kaya, "Genci affediyoruz, onu yönlendiren aklı değil" dedi.

Konular: Türkiye
Ölümünden sonra Çiçekçi Mehmet Emin Kaya'nın tezgâhının bulunduğu noktaya çok sayıda not bırakılmıştı. [Fotoğraf: Al Jazeera]

istanbul kadıköy’deki bağdat caddesi'nde otomobiliyle çarptığı çiçekçi mehmet emin kaya'nın ölümüne neden olduğu iddiasıyla yargılanan murathan öztürk, "bilinçli taksirle ölüme neden olma" suçundan 7 yıl hapis cezasına mahkûm edildi.

anadolu 77. asliye ceza mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanık murathan öztürk, çiçekçi mehmet emin kaya'nın ailesi ile avukatlar katıldı.

hâkim, adli tıp kurumu'ndan sanık öztürk'ün süratini azaltmadığı, idare hatası ile direksiyon hâkimiyetini kaybederek kaldırıma çıkıp ölüme neden olduğu gerekçesiyle asli kusurlu, ölen mehmet emin kaya'nın da kusursuz bulunduğu yönünde rapor geldiğini belirtti.

'ak parti resimleri linç kampanyasında etkili oldu'

duruşmada söz alan hukuk fakültesi 1. sınıf öğrencisi murathan öztürk, olaydan sonra sahte alkol raporu aldığı yönündeki iddiaların doğru olmadığını savundu. "benim ak parti gençlik kolları başkanlığı yapmış olmam basının bu kadar çok üzerime gelmesinin nedenidir. aracın bagajında ak parti resimleri, cumhurbaşkanına ait fotoğraflar tespit edilmiştir. bunlar da linç kampanyasında etkili olmuştur. özellikle ak parti karşıtı olan medya kuruluşları olayı büyütmüştür. normal günde alkol kullanan bir insan değilim. kaldı ki ramazan günü, oruç tutulan bir dönemde alkol kullandığım düşünülemez" dedi.

'tek isteğim bir an önce okuluma devam etmek'

kazanın yarış yaptığı gerekçesiyle gerçekleştiği iddialarını da kabul etmeyen öztürk, “basında hüküm verilmiş olup biran önce cezamı almak isterim. ben ölen kişinin ailesinden yine özür diliyorum. ömrümün sonuna kadar maddi manevi yanlarında olacağımı söylemek isterim. hukuk fakültesi birinci sınıf öğrencisiyim. derslerimde başarılıyım. tek isteğim bir an önce okuluma devam etmek. istemeyerek sebep olduğum olaydan dolayı üzüntü duyuyorum” diye konuştu.

cezada indirim yok

duruşmada kararını açıklayan mahkemenin hâkimi, sürücü murathan öztürk'ü "bilinçli taksirle ölüme neden olma" suçundan 7 yıl hapis cezasına çarptırdı. murathan öztürk'ün olaydan sonraki davranışlarını dikkate alan mahkeme, cezada herhangi bir indirime gitmedi. sanığın soruşturma aşamasında uzun bir süre kaçarak saklanması, kendi teslim olmadan yakalanmamış olması ve hükmün infazından kaçma ihtimalinin olması nedeniyle tutukluluk halinin de devamına karar verildi. mahkeme ayrıca öztürk'ün 2 yıl 6 ay süreyle sürücü belgesinin geri alınmasına hükmetti.

'genci affediyoruz, yönlendiren aklı değil'

çiçekçi mehmet emin kaya'nın kardeşi cengiz kaya, karar hakkında şu ifadeleri kullandı:

“türk hukuk sisteminde alabileceği ceza maksimum 9 yıl. bu gencin aldığı cezaysa 7 yıl. mahkeme, hiçbir şekilde iyi hâl indirimi uygulamadı. emsal bir karar diyebiliriz. bu açıdan bakıldığında gücün adaleti değil; adaletin gücü tecelli etti. hiçbir karar benim ağabeyimi geri getirmez, bunu biliyoruz. biz aile olarak o genci affediyor ve hakkımızı da helâl ediyoruz. ama onu yönlendiren akla ne hakkımızı helâl ederiz, ne de onları affederiz.”

11 temmuz gecesi yaşanan kazanın ardından olay yerinden kaçan öztürk, 87 gün süreyle yakalanamamıştı.

kaynak: al jazeera, dha ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;