Gülen örgütü soruşturmaları

Cihan'a da kayyum atandı

İstanbul 1. Sulh Ceza Hâkimliği, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine Cihan Haber Ajansı ve Reklamcılık A.Ş'ye kayyum atanmasına karar verdi.

istanbul cumhuriyet başsavcılığı tarafından, cihan haber ajansı ve reklamcılık a.ş'ye de kayyum atanması talep edildi. talebi değerlendiren istanbul 1. sulh ceza hâkimliği, cihan haber ajansı ve reklamcılık a.ş'ye 3 kayyumun atanmasına karar verdi.

hâkimlik kararında, istanbul cumhuriyet başsavcılığı'nda 2014/39856 esas numarasıyla yürütülen soruşturma kapsamında, "fethullahçı terör örgütü/paralel devlet yapılanması'nın (fetö/pdy) yayın organı hâline gelen zaman gazetesinin bağlı olduğu feza gazetecilik a.ş. isimli şirketine, 3 mart 2016'da istanbul 6. sulh ceza hâkimliği kararıyla kayyum atandığı" hatırlatıldı.

feza gazetecilik a.ş'ye atanan kayyımların şirket bünyesinde inceleme yaptıkları ve kayyum atanması talep edilen cihan ve reklamcılık a.ş'nin sermayesinin 14 milyon lira olarak belirlendiği aktarılan kararda, bu sermayenin 13 milyon 960 bin lirasının büyük ortak feza gazetecilik a.ş'ye ait olduğunun tespit edildiği belirtildi.

kararda, feza gazetecilik a.ş ve cha ve reklamcılık a.ş'nin yönetim kurulunda mehmet akif avşar'ın görev aldığı, feza gazetecilik a.ş. yönetim kurulu başkanı'nın, cihan ve reklamcılık a.ş'de yönetim kurulu başkan vekili olarak görev yaptığı, bu hususun temin edilen istanbul ticaret odası kayıtlarına da uygun olduğunun anlaşıldığı ve feza gazetecilik a.ş. genel müdür ve genel yayın yönetmeni olan abdulhamit bilici'nin feza gazetecilik’i temsilen cihan'ın toplantılarına katılmaya, karar almaya yetkili olduğu ifade edildi. her iki şirketin teknik alt yapı, bilgi veri akışı, bina ortak kullanım alanları, personel yemek ve dinlenme alanları ile birçok bakımdan organik bağlar bulunduğunun da tespit edildiği vurgulandı.

"feza a.ş'ye ait tüm işlemler, cihan tarafından takip ediliyor"

feza gazetecilik a.ş'ye ait tüm verilerin tutulduğu ve işlendiği bilgisayar sunucularının cihan ve reklamcılık a.ş'nin yönetim binasında bulunduğu, bu nedenle feza gazetecilik a.ş'ye ait verilere sağlıklı bir şekilde ulaşım sağlanamadığına dikkat çekilen kararda, feza gazetecilik a.ş'ye ait tüm işlemlerin ve ticari sırların cihan ve reklamcılık a.ş. tarafından takip ve kontrol edildiğinin belirlendiği de dile getirildi.

istanbul 6. sulh ceza hâkimliği'nin 4 mart tarihli kayyum atanması kararına ilişkin belirtilen gerekçelerin, cihan ve reklamcılık a.ş hakkında da geçerli olduğuna işaret edilen kararda, şu ifadeler yer aldı:

"nitekim fetö/pdy'nin yayın organı hâline gelen zaman gazetesinin bağlı olduğu feza gazetecilik a.ş'ye kayyım atandığı, cihan ve reklamcılık a.ş'nin hakim ortağının feza gazetecilik a.ş. olması ve feza gazetecilik a.ş. yönetim kurulu başkanının, cihan ve reklamcılık a.ş'de de yönetim kurulu başkan vekili olarak görev yapması, cha ve reklamcılık a.ş'nin de fetö/pdy'ye bağlı şekilde yayın politikası izleyerek örgütün amacına hizmet ettiği, bu sebeple ceza muhakemesi kanunu’nun (cmk) 133. maddesinde belirtildiği şekilde, 'bir ticari şirketin faaliyeti kapsamında suç işlendiği hususu gündeme geldiğinde maddi delillerin elde edilmesi, şirket mal varlığının korunabilmesi adına kayyım tayin yoluna gidilmesinin imkân dâhilinde olduğu' dikkate alındığında feza gazetecilik a.ş'ye atanan kayyımlar sezai şengönül ile avukatlar tahsin kaplan ve metin ilhan'ın yönetim kurulu yetkilerine de sahip olacak şekilde cmk'nın 133. maddesi gereğince cihan ve reklamcılık a.ş'ye kayyım tayin edilmelerine karar verilmiştir." 

kayyumlara yeni ücret yok

hâkimlik, kayyum olarak atanan kişilerin yönetim organının tüm yetkilerine sahip olmalarına ve yönetim organının yetkilerinin tümüyle bu kayyumlara devredildiğinde yeni yönetim organının bu kayyumlarca oluşturulmasını kararlaştırdı. hâkimlik ayrıca, "atanan kayyumların kendilerine kararın cumhuriyet başsavcılığı tarafından tebliğinden sonra derhal toplanarak yönetim kurulu başkanını kendi aralarından seçmelerine ve şirketin faaliyetlerini yönetmeyi derhal devralmalarına, karar tarihi itibariyle yönetim organının yetkilerinin kaldırılmasına, bu tarihten itibaren yaptıkları işlemlerinin hükümsüz kalacağının ilânına" hükmetti.

hâkimlik, atanan kayyumların, feza gazetecilik a.ş'ye atanan kayyumlar olması ve kayyum atanan şirketin hâkim ortağının feza gazetecilik a.ş olması ile ilk kayyum atandıklarında kendilerine ücret takdir edilmesi nedeniyle, bu aşamada yeni bir ücret takdirine yer olmadığına da karar verdi.

istanbul 6. sulh ceza hâkimliği, istanbul cumhuriyet başsavcılığı'nın talebi üzerine gülen cemaati'nin en önemli yayın organı zaman gazetesinin bağlı olduğu feza gazetecilik şirketine 4 mart'ta kayyum atanmasına karar vermişti

bundan önce de yine gülen cemaati'ne yakın koza-ipek grubunun şirketlerine kayyum atanmış, sonrasında ise bu gruba ait medya organları tasfiye edilmişti.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;