Ergenekon davası

Cihaner’e 6. kez zorla getirme kararı

CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ve emekli Orgeneral Saldıray Berk'in de aralarında bulunduğu 14 sanığın 'terör örgütü üyeliği' suçundan yargılandığı davada, CHP Milletvekili Cihaner hakkında 6. kez zorla getirme kararı verildi.

cihaner
Yargıtay 11. Ceza Dairesi'ndeki davada İlhan Cihaner milletvekili olarak ilk kez katıldı. [A.A Arşiv]

erzincan'da 'irtica ile mücadele eylem planı'nı uygulamaya koydukları iddia edilen erzincan eski cumhuriyet başsavcısı ilhan cihaner ve eski 3. ordu komutanı emekli orgeneral saldıray berk’in yargılandığı dava yargıtay 11. ceza dairesi’nde görüldü. duruşmaya cihaner ve berk katılmadı. chp'li milletvekilleri rıza türmen, mustafa balbay, hüseyin aygün ve muharrem ince de izledi.

duruşmada yargıtay'ın daha önce hakkında yine zorla getirme kararı verdiği ilhan cihaner için ankara emniyeti'nden gelen yazı okundu, cihaner'in milletvekili olması nedeniyle zorla getirilemeyeceği belirtildi. 

cihaner'in avukatı turgut kazan müvekkiline, 'ucuz yoldan' dinleme yapılabilmesi için, örgüt üyeliği suçlaması yöneltildiğini, ancak soruşturma sonucunda örgüte ulaşılamadığını savundu: 

“anayasa mahkemesi’nin bir kararında 'dinleme yetkisi olmadığı için adalet başmüfettişi'nin dinleme kararıyla elde edilen deliler hukuka aykırı yoldan sağlanmış delildir'deniyor. yani, 'yargıç kararıyla yapılsa bile bu dinlemeler geçerli değildir, kullanılamaz' deniliyor. hukuk yalnız yargıtay daire başkanı ve akp kurucusu için mi geçerlidir? öyleyse bu soruşturmada başsavcı hakkında soruşturma yapma yetkisi olmayan osman şanal tarafından delil diye önünüze sunulanları nasıl kullanacaksınız?"

kumpasın ilk halkası

kazan, mevcut davanın, "kumpas" tartışmasının ilk halkası olduğunu ileri sürerek, "müvekkilimin, başsavcılık odasından yaka paça götürülmesiyle kumpasın ilk adımı atılmıştır. çünkü kumpas, ele geçirilen emniyet ile birlikte yargıyı, mit'i ve silahlı kuvvetleri ele geçirme planıydı" diye konuştu.

davanın dayandığı delillerin hiçbirisinin hukuka uygun olmadığını iddia eden kazan, "hiç başka bir yargılama faaliyeti yapmadan, müvekkilimin sorgusunu almaya gerek duymadan derhal beraat kararı verilmesini istiyorum" dedi.

daire, sanık cihaner'in savunması alınamaması ve dosyanın bulunduğu aşama nedeniyle beraat kararı verilmesi talebini reddetti. cihaner'in gelecek celse duruşmada hazır edilmesi için hakkında yeniden zorla getirme yazısı yazılmasını kararlaştırdı. duruşma, 12 aralık 2014'e ertelendi.

cemaatleri soruşturuyordu

ilhan cihaner, 2007 yılında başladığı erzincan cumhuriyet başsavcılığı görevi sırasında, yasadışı faaliyet gösterdikleri gerekçesiyle cemaat olarak bilinen bazı gruplar hakkında soruşturma başlatmıştı. cihaner ismailağa cemaati'ne karşı açılan soruşturmaya fethullah gülen, süleymancılar ve menzil grubunu da dahil edince dönemin erzurum özel yetkili savcısı osman şanal'la karşı karşıya geldi. 

savcı şanal, cihaner'i bu soruşturmalarla kendi görev alanına girmekle suçladı, soruşturma dosyasını talep etti, ancak cihaner dosyayı göndermedi.

bu nedenle cihaner hakkında "görevi kötüye kullanma, resmi belgede sahtecilik, suça azmettirme, imar kirliliğine neden olmak" suçlarından dava açıldı ve hakkında 26 yıl hapis cezası istendi.

cihaner türkiye'de görev başındayken tutuklanan ilk başsavcı oldu.

yargılaması tutuksuz devam edilen cihaner, 12 haziran 2011 seçimlerinde chp’den milletvekili seçildi, ancak milletvekili dokunulmazlığı hakkındaki suçlamayı kapsamadığı için cihaner’in yargılamasına devam ediliyor. cihaner'in başsavcılığı dönemini ilgilendirdiği için de yargılama makamıyargıtay. 

kaynak: anadolu ajansı ve al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;