Türkiye

Çiller: 28 Şubat ezber bozdu

Meclis komisyonuna bilgi veren dönemin Başbakan Yardımcısı, tank ve tüfek kullanılmayan süreçte çoğunluğun azınlık haline getirildiğini söyledi.

Haberin Öne Çıkanları

'Bir süreci kapsıyor'

'Bedeli millete'

Şikayetçi olmadı

Çiller, 28 Şubat soruşturması kapsamında 2 Ekim'de Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na giderek soruları yanıtlamıştı. [AA]

Tansu Çiller kimdir?

ekonomi profesörü tansu çiller, dyp lideri süleyman demirel'in davetiyle 1990 yılında siyasete girdi. 1991-1993 arasında koalisyon hükümetinde ekonomi bakanlığı yapan çiller, 1993'ten 1996'ya kadar üç ayrı koalisyon hükümetinde ise başbakanlık koltuğunda oturdu. refah partisi'yle kurduğu koalisyonda başbakan yardımcılığı görevini yürüten siyasetçi, 28 şubat döneminin ardından bir daha hükümete giremedi. 2002'de siyaseti bırakan çiller'in iktidar yılları, pkk'yla mücadele, boşaltılan köyler, 5 nisan devalüasyonu, gazi mahallesi katliamı gibi olaylarla hatırlanıyor.

türkiye'nin ‘post modern darbe’si 28 şubat'ı araştıran meclis komisyonu, dönemin başbakan yardımcısı tansu çiller'i dinledi. komisyonun sorularını yanıtlayan çiller daha sonra düzenlediği basın toplantısında, bir süreci kapsayan 28 şubat'ın ezber bozduğunu ve sonucunda çoğunluğun azınlığa çevrildiğini ifade etti. 

çiller, darbenin 'topla tüfekle yapılmaması açısından ezber bozan' nitelikte olduğunu belirten. "evet belki sincan'da tanklar yürümüştür ama bunlar meclise gelmemiştir" diyen çiller, ikna odalarında tehdit ve korkutma yoluyla, demokrasinin en temel ilkelerinin ihlal edildiğini, kendisinin ve doğru yol partisi'nin (dyp) siyaseten bitilmesi planının uygulandığını öne sürdü. 

birçok ismin korku ve şantaj yoluyla partisi dyp'den koparıldığına da dikkat çeken eski başbakan, "meclisin çoğunluğuna iktidar kurma yetkisi verilmiyorsa, azınlığa yetki veriliyorsa ve çoğunluk azınlık haline getiriliyorsa buna demokrasi demek mümkün değildir. işte 28 şubatta bunlar yaşanmıştır" diye konuştu.

her darbede olduğu gibi asıl bedelin millete çıkarıldığını vurgulayan çiller, toplumun yanlış bilgilendirildiğini ve tarihin yanlış yazıldığın ifade etti.

2 ekim tarihinde de savcılığın sorularını yanıtlayan ve kimseden şikayetçi olmayacağını söyleyen çiller, tutumunu "kişisel hesaplaşmaya girmiyorum, şikayetçi olmayacağım" sözleriyle tekrarladı.

komisyon evine geldi

refah partisi lideri necmettin erbakan'la kurduğu koalisyonla dönemin aktörleri arasındaki yerini alan eski dyp lideri çiller, tbmm darbe ve muhtıraları araştırma komisyonu'nu yeniköy'deki yalısında ağırladı. 

komisyon başkanı nimet baş'ın salondaki uzun masada çiller'in karşısına oturduğu gözlenirken, buluşmanın başlangıcında basının görüntü alınmasına izin verildi.

'gözleri yaşardı' 

yeniköy'den erken ayrılan komisyon üyesi bdp milletvekili sırrı süreyya önder, öğle saatlerinde gazetecilere konuştu.

çiller'e '2 mart darbesi'ni sorduğunu belirten önder, "meclisten kürt milletvekillerinin tekme tokat çıkarılmasını, buna sayın çiller'in verdiği, 'bu gölgeyi meclisin üzerinden sileceğiz' demecini sordum. grup başkanvekilimiz pervin buldan'ın rahmetli eşinin katledilmesi meselesini... 'kürt iş adamlarının listesi var', holiday inn oteli'nde verdiği demecin arkasına gelmesi... bu, sayın pervin buldan'ın sorusuydu, onu yönelttim" dedi.

1993-1996 arasındaki çiller döneminde 1500 kürt köyünün boşaltıldığını hatırlatan önder, sivas'ta madımak oteli'nde yakılan aydınları ve 1996 yılında gerçekleşen gazi mahallesi katliamını da sorduğunu belirtti. önder, "bütün bunları sordum, cevaplarını benim söylemem şık olmaz" ifadesini kullandı.
 
çiller'in soruları üzerine duygulandığını ve gözlerinin yaşardığını aktaran sırrı süreyya önder, eski başbakan'ın kendisine "benim böyle bir şey yapacağımı nasıl düşünebilirsiniz? ben bir anayım" yanıtını verdiğini dile getirdi. önder, "ben de tezgahın böyle çalıştığını, yani sistemi hiç bilmeyen birini sistemin önüne koyduklarını ama hayatın olağan akışında.. 'kürt iş adamlarının listesi var' dedikten sonra keklik gibi kürtler öldürülünce sormaz mı insan? 'ben bunların adını yeni duymuştum o zaman'. peki bu mazeret mi? giden canlara ne olacak?" diye konuştu.

soruşturma sürüyor

28 şubat süreci ile ilgili soruşturma nisan ayında başlamıştı. soruşturmada, 28 şubat 1997 tarihli mgk toplantısında 'irtica ile mücadele' amaçlı bir dizi kararın alındığı ve dönemin başbakanı necmettin erbakan'ın 18 haziran 1997'da istifasıyla refah-yol hükümetinin çöktüğü dönem mercek altına alınıyor.

soruşturma kapsamında, dönemin genelkurmay ikinci başkanı emekli orgeneral çevik bir ve emekli tümgeneral erol özkasnak'la birlikte çoğu asker 59 kişi halen tutuklu.

askerlere yönelik suçlama, 28 şubat 1997'de yayımladıkları bildiriyle dönemin refah-yol hükümetini istifaya zorlama. tansu çiller ise refah partisi (rp) ve doğru yol partisi'nin (dyp) kurduğu dönemin  koalisyon hükümetinin başbakan yardımcısıydı.

28 şubat sürecinde istifa eden başbakanı necmettin erbakan, istifasının nedeninin başbakanlığı tansu çiller'e devretmek olduğunu söylemişti. ancak dönemin cumhurbaşkanı süleyman demirel, 19 haziran 1997’de hükümet kurma görevini, o dönem arkasında meclis çoğunluğu olan dyp lideri tansu çiller yerine, anavatan partisi (anap) genel başkanı mesut yılmaz'a vermişti.

kaynak: ajanslar 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;