Çin

Çin Denizi'nde sular ısınıyor

Güney Çin Denizi'nde 5 ülkenin hak iddia ettiği bölgeye sûni ada inşa eden Çin, ABD'yi bölgeye savaş gemileri yollayıp, tansiyonu yükseltmekle suçladı. Çin hükümeti ülkedeki ABD Büyükelçisi'ne nota verirken, savaş gemilerinin bölgeye girmesini 'sorumsuzluk' olarak nitelendirdi.

Konular: Çin, ABD
[Fotoğraf: AFP]

 abd'ye ait uss lassen savaş gemisi çin'in güney çin denizi'nde inşa ettiği suni spratly adaları'nın 15 km yakınından geçince iki ülke arasında kriz patlak verdi. pekin, abd'nin adaların yanından savaş gemisi geçirmesini kınarken, abd gemisinin radarla izlendiğini, daha fazla yaklaşması halinde vurulacağı tehdidini savurdu. 

abd savunma bakanı ash carter da abd savaş bir amerikan savaş gemisinin adanın 12 deniz mili uzağından geçtiğini doğruladı.

stratejik öneme sahip sularda tartışmalı birçok ada bulunurken, çin yeni oluşturduğu adaya askeri üs kurmayı planlıyor. bölgedeki abd müttefiklerinden filipinler ise buna karşı çıkıyor. çünkü bu bölgeden dünya petrol ticaretinin üçte biri geçiyor. 

çin dışişleri bakanlığı sözcüsü lu kang, son açıklamasında abd'nin yasadışı bir şekilde bölgeden gemi geçirdiğini söylerken; pekin, abd büyükelçisi'ne de kızgın. çin dışişleri bakanı yardımcısı zhang yesui, abd büyükelçisi max baucus'u bakanlığa çağırıp nota verdi. abd'nin savaş gemilerinin bölgeye sokulmasının 'sorumsuzca' olduğunu söyledi. 

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;