Bilim-Teknoloji

Çin en büyük radyo teleskobu inşa ediyor

Çin medyası, dünyanın en büyüğü olacak radyo teleskobun inşasına başlandığını duyurdu. Teleskobun çanağı 500 metre genişliğinde olacak.

Konular: Bilim-Teknoloji

uzay keşfi politikasında batı'yla yarış halinde olan çin, 500 metre genişliğinde olacak aperture spherical radio telescope (fast) inşasına başlandığını duyurdu. çin medyasında yer alan bilgilere göre, dev teleskop guizhou eyaletinin güneybatısındaki bir vadide inşa edilecek.

xinhua haber ajansı, teknisyenleriin teleskobun aynasına 4,450 adet üçgen şekilli paneli monte etmeye başladığını belirtti. çin, fast teleskobuyla porto rico'daki 305 metre genişliğindeki arecibo gözlemevi'ni geride bırakmayı planlıyor.

çinli gökbilimciler, uzay araştırmalarında bugüne kadar ağırlıklı olarak dış kaynaklardan elde edilen verilerin kullanıldığını, fast sayesinde uzay keşfinde atılım yapacaklarını belirtti. çin astronomi topluluğu genel direktörü wu xiangping, 'fast sayesinde uzaydaki daha zayıf ve uzaktaki radyo sinyalini tespit edebileceklerini' belirtti.

wu, fast sayesinde evrenin kökenine uzanan araştırmalar yapacaklarını ve dünya dışı akıllı varlıkların izini arayacaklarını belirtti.

çinli yetkililer, temeli mart 2011'de atılan teleskobun gelecek yıl tamamlanacağını belirtti. 2020'de yörüngede yeni uzay istasyonunu faaliyete geçirmek isteyen çin, ay'a yeni bir keşif aracı ardından insan göndermeyi planlıyor.

kaynak: xinhua ve al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;