Bilim-Teknoloji

Çin gizli görev için uydu ateşledi

ABD ve Rusya ile uzay yarışına devam eden Çin, 2014'ün ilk uydusunu uzaya gönderdi. Shijian-11 sınıfı uydunun yörüngede deneysel amaçlı görev yürüteceği belirtildi.

Konular: Bilim-Teknoloji

Haberin Öne Çıkanları

Deneysel görev yürütecek

Asıl görevi bilinmiyor

Çin 18 ateşleme daha yapacak

Ay'a iniş yapan Chang'e 3 uzay aracı 2 Aralık 2013'te Long March 3B roketiyle ateşlendi. [Getty Images]

çin, jiuquan uydu ateşleme merkezi'nde gerçekleştirilen ateşlemeyle shijian 11-06 adı verilen uydusunu uzaya gönderdi. çin uzay havacılık bilim ve teknoloji şirketi tarafından geliştirilen uydu, kendi sınıfındaki uyduların altıncısı olma özelliğini taşıyor. shijian 11 uyduları, 'deneysel amaçlı uydular' olarak tanımlanıyor.

çin hükümeti, uydunun ana amacını gizli tutarken, shijian 11-06'nın erken uyarı ağına dahil olabileceği belirtildi. 'uygulama' anlamına gelen shijian uydularının, bugüne kadar çeşitli bilimsel araştırma ve teknolojik deney için kullanıldığı biliniyor.

ilk shijian uydusu 2009 yılında yörüngeye gönderilirken, shijian 11-06'dan önceki en son ateşleme temmuz 2013'te gerçekleştirilmişti. shijian uyduları, yerden 690 ile 705 km yükseklikte konumlanıyor.

çin, shijian uydularının tümünü long march 2c roketiyle uzaya ateşledi. 35 metre uzunluğundaki 192 tonluk roket, bugün jiuquan uydu ateşleme merkezi ile taiyuan uydu ateşleme merkezi'nde kullanılıyor.

ilk uydusunu 2014'ün üçüncü ayında göndermesine rağmen, çin'in 2014 sonuna kadar uzaya 18 uydu ve uzay aracı daha ateşlemesi bekleniyor.

kaynak: nasa space flight

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;