Bilim-Teknoloji

Çin hükümeti Windows 8'i yasakladı

Çin hükümeti devlet binalarında Windows 8 tabanlı bilgisayarların kullanılmasını yasakladı. Hükümet kararı enerji tasarrufu politikasına bağladı.

Konular: Bilim-Teknoloji
Çin'de alınan karar Microsoft'un gelirini olumsuz etkileyebilir. [Fotoğraf: Getty]

dünyanın en büyük pc piyasasına sahip olan çin'de, devlet çalışanlarının windows 8 kullanan bilgisayarları kullanmama kararı alındı. hükümetin web sitelerinde 20 mayıs salı günü duyurulan karar kapsamında, devlet çalışanlarının windows 8 dışında çalışan bilgisayar alması gerektiği belirtildi.

çin merkezi hükümeti tedarik merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, windows 8 tabanlı bilgisayarlar 'enerji tasarrufu politikası’ kapsamında yasaklandı. xinhua haber ajansı ise kararın ‘windows xp’nin 13 yıllık ömrünü doldurmasının ardından oluşabilecek güvenlik açıkları nedeniyle alındığını’ öne sürdü.

windows 8’e gelen engele rağmen çin’deki pc satıcıları devlet çalışanlarına windows 7 tabanlı bilgisayarlar satabilecek.

microsoft'u uzun vadede olumsuz etkileyebileceği belirtilen kararın geçen hafta alındığı belirtildi. bu durum kararın hafta başında abd ile patlak veren siber casusluk krizine bir misilleme olmadığı düşüncesini doğurdu.

çin 2012 yılında 69 milyon pc nakliyatı ile bu alanda abd'yi geride bırakarak küresel alanda birinci sıraya yerleşti. canalys araştırma şirketinin verilerine göre, ülkedeki pc'lerin yarısı nisan 2013'te internetten kaldırılan windows xp ile çalışıyor. extreme tech sitesine göre, microsoft’un çin’den elde ettiği gelir abd’deki gelirinin sadece yüzde 5’i.

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;