Bilim-Teknoloji

Çin imparatorunun mezarında 2150 yıllık çay

Çin Bilimler Akademisi arkeologları, milattan önce 141 yılında ölen Batı Han Hanedanı'nın dördüncü imparatoru Han Jing'in (Liu Qi) mezarına gömülen kıymetli eşyaların arasında büyük bir paket içerisinde çay buldu. Bilim insanlarına göre buluş Çin'den başlayarak Anadolu ve Akdeniz aracılığıyla Avrupa'ya kadar uzanan İpek Yolu ile ilgili de ilk bulguları içeriyor.

Konular: Bilim-Teknoloji
Bilimsel Raporlar Dergisi'nde yayınlanan araştırmaya göre imparator Hanyang'ın mezarında dünyanın en eski çayı bulundu.

çin bilimler akademisi arkeologları, 2150 yıl önce batı han hanedanı’nı yöneten imparator han jing (kişisel ismi liu qi) ile birlikte mezarına gömülen hazinenin arasında büyük bir paket içerisinde çay buldu.

bilimsel raporlar dergisi'nde yayımlanan araştırmada imparator han jing’in çay içmeyi sevdiği için mezarına çay yaprakları konulmasını vasiyet etmiş olabileceği belirtildi. bilim insanlarına göre buluş çin'den başlayarak anadolu ve akdeniz aracılığıyla avrupa'ya kadar uzanan ipek yolu ile ilgili de ilk bulguları içeriyor. ingiliz the independent gazetesine göre, han jing'in mezarında bulunan çay yaprakları, bu bitkiyle ilgili ulaşılan en eski bulgu olma özelliğini taşıyor.

Çin Bilimler Akademisi arkeologları, buluşun görüntülerini de yayınladı.

uluslararası çin mirası ve arkeoloji merkezi direktörü prof. dorian fuller, ‘‘bu buluş, modern bilimin antik çin kültürüyle ilgili bilinmeyen birçok önemli detayı ortaya çıkarabileceğini gösteriyor. imparatorun türbesinde bulunan cismin çay olduğunun belirlenmesiyle birlikte, günümüzün favori içeceklerinden birinin kökeninin antik geleneklere dayandığını öğrenmiş oluyoruz'' diye konuştu.

akademi üyelerine göre imparatorun mezarında bulunan çay yaprakları, günümüzde üretilen çay yapraklarından çok daha kaliteli. 

kaynak: nature

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;