Dünya

Çin uzay mekiğini fırlattı

Pekin'in 2020 yılına kadar tamamlamayı düşündüğü uzay programı kapsamında gönderdiği Shenzhou-8 ilk yörüngesine ulaştı.

Haberin Öne Çıkanları

Tiangong-1'le buluşacak

Yeni hamle 2012'de

Uzaya çıkan üçüncü ülke

Yetkililer, uzay aracının 343 kilometre yükseklikteki yörüngesinde bulunan Tiengong-1 (Semavi Saray) ile kenetleneceğini duyurdu. [Reuters]

çin insanlı uzay istasyonu programının ikinci aşaması olan shenzhou-8 mekiğini salı günü fırlattı.

Rusya ve ABD ile yarışıyor

başta rusya ve abd olmak üzere toplam 16 ülkenin ortak projesi olan uluslararası uzay istasyonu (uui) yaklaşık 400 ton ağırlığında. çin bu 16 ülke arasında yer almıyor ve kendi insanlı uzay programını geliştirmek ve kendi uzay istasyonun kurmak için çalışmalarını sürdürüyor. abd 2017’ye kadar uzaya insan götürecek yeni bir roket test etmeyecek, rusya ise insanlı uzay programlarını artık önceliği olmadığını açıklamıştı.

komuta merkezi, ülkenin kuzeybatısındaki gobi çölünde bulunan ciuçüan uydu fırlatma merkezinden gönderilen mekiğin, yerin 200 kilometre yukarısındaki ilk yörüngesine 20 dakikada ulaştığını duyurdu.

shenzhou-8, iki gün içinde 29 eylül'de fırlatılan, çin'in ilk insanlı uzay istasyonu programının ilk modülü tiangong-1(semavi saray) ile kenetlenecek.

iki aracın buluşması ve birleşmesi çin’in astronotların çalışmalarını sürdürebileceği uzay istasyonu kurulum çalışmalarında büyük bir aşama olarak değerlendiriliyor.

modül, daha alçak bir yörüngeye inerek shenzhou-8 ile birlikte iki adet yerleştirme işlemi yürütecek.

shenzhou-8'in işlemi tamamlayıp dünyaya dönmesinin ardından tiengong-1 kendi yörüngesine yerleşerek testlerde bir sonraki aşamaya geçecek.

çin’in insanlı uzay programı’nın baş tasarımcısı zhou jianping, resmi haber ajansı xinhua’ya pazartesi günü  yaptığı açıklamada, “buluşma ve kenetlenme teknolojilerinin başarılı olması, çin’in uzay istasyonu kurmasında temel oluşturacak. bu teknolojiyi uygulamaya koyduğumuz takdirde,  uzay istasyonu inşaatı için en temel teknolojiye sahip olmuş olacağız ve bu uzayda daha büyük aktiviteler için de bize imkanlar sunacak” dedi.

çinli mühendisler tiangong 1’deki basınç, hava sıcaklığı ve nem oranını sanki astronotlar içindeymiş gibi ayarlamayı amaçlıyor.

pekin, uzay çalışmalarında amerika birleşik devletleri (abd) ve rusya’nın hala gerisinde. tiangon 1 uzay istasyonun kurulma bloklarından biri değil, yalnızca bir test aşaması. fakat operasyon başarılı olduğu takdirde bir sonraki adımda 2012’de benzer şekilde iki kenetlenme işlemi daha gerçekleşecek ve ikinci seferde mekik bu sefer astronotları da uzaya taşıyacak.

yeni hamle 2012'de

şıncou-8 ve tiengong-1'in kenetlenmesinin ardından şıncou-9 ve 10'u da 2012 yılında gönderilmesi planlanırken, bu iki uzay aracından en az birinin insanlı olması hedefleniyor.

pekin, 2020 yılına kadar kurmayı planladığı insanlı uzay istasyonu programının parçası olan bu kenetlenmeler sayesinde 2016 yılına kadar uzay laboratuvarı kurmayı planlanıyor.

zhou, çin’in uzay istasyonun yaklaşık 60 ton ağırlığında olacağını ve çok büyük taşıma kapasiteli roketler geliştirmek için çalışmaların devam ettiğini belirtti. 

çin, 2003 yılında abd ve rusya’dan sonra uzaya astronot gönderen üçüncü ülke olmuştu.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;