Çin

Çin'de başörtüsüne çizgi film sansürü

Çin’in Hunan Televizyonu, programda başörtüsü takan bir kadının görüntülerini ‘dini çağrışımlar yaptığı’ gerekçesiyle sansürlerken çizgi film karakterleri kullandı.

Konular: Çin
Çinli oyuncu Ning Jing boydan göründüğü sahnelerde kaktüsle sansürlendi. [Fotoğraf: People's Daily Online]

43 yaşındaki çinli oyuncu ning jing, çin'in hunan televizyonu'nda katıldığı divalar yolda adlı programın dubai’deki çekimlerinde yerel kıyafetler giydi. başını örten ve kapalı siyah bir kıyafet giyen jing, programın yapımcıları tarafından çizgi film efektleriyle sansürlenerek yayınlandı.

hunan tv sözcüsü, “giysilerin dini çağrışımlar yaptığını ve programın devlet tarafından yayından kaldırılmaması için görüntülerin montajlandığını” söyledi ancak neden böyle bir yöntem seçtiklerini belirtmedi.

dragon ball saç modeli

çin’in tanınmış oyuncularından olan ning, müslüman olmadığı hâlde giysileri nedeniyle sansüre maruz kaldı.

program boyunca sesi açıkça duyulan ning’in ayakta göründüğü sahnelerde dev bir kaktüsle oyuncuyu örten yapımcılar, arabada oturduğu sahnelerde ise ning’e pembe bir kask giydirdi. hatta bir sahnede meşhur çizgi film dragon ball serisinden saç modelleri dahi sansürlemede kullanıldı.

sincan’da giysi yasağı

çin’de ocak ayından itibaren, müslüman uygur türklerinin yaşadığı sincan uygur özerk bölgesi’nde kamu alanlarında yüzü tamamen kapatan örtü veya çarşaf giyilmesi, “aşırı dinciliğin yayılmasına önlem” olarak yasaklandı.

sosyal medyada tepkiler

bölümün yayınlanmasının ardından, çin’in twitter’ı olarak bilinen mikroblog paylaşım sitesi weibo’da #ningjingblurred etiketi paylaşım rekoru kırdı. pazar akşamı 30 milyon kullanıcı bu konuda konuştu.

kullanıcılardan bazıları, bir sahnede güneş gözlüğündeki yansımada dahi ning’in sansürlenmesine dikkat çekti.

nisan ayında yayınlanmaya başlayan divalar yolda programı ikinci sezonunda. program formatı, ülkenin ünlü kadınlarını yurtdışına göndererek yolculuk yapmaları üzerine kurulu.

kaynak: people’s daily online, aj+

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;