Dünya

Çin'den ABD'ye 'ilişkiler bozulur' uyarısı

Pekin, Tayvan ile Washington arasında imzalanan 5 milyar 850 milyon dolar değerindeki F-16 uçak modernizasyonu anlaşmasını kınadı.

Haberin Öne Çıkanları

Pekin kızgın

Tayvan memnun

'Yeni F-16 satılmayacak'

ABD, F-16'ları Tayvan'a 1992 yılında satmıştı.
ABD, F-16'ları Tayvan'a 1992 yılında satmıştı. [Reuters]
tayvan ile amerika birleşik devletleri'nin (abd) imzaladığı askeri anlaşmaya, çin’den sert tepki geldi. çin dışişleri bakanlığı, internet sitesinde yaptığı açıklamada, dışişleri bakanı yardımcısı zhang zhijun’un, abd büyükelçisi gary locke ile bir görüşme yaptığını duyurdu. açıklamaya göre, zhang'un görüşmede, gelişmenin güvenlik alanındaki işbirliği de dahil olmak üzere ikili ilişkilere darbe vurmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi.
 

'Birincil çıkar' bölgesi

çinli yetkililer, 2010 yılında yaptıkları açıklamalarda, güney çin denizi’ni ilk kez 'birincil çıkar' bölgesi olarak tanımlamıştı. pekin, bu tanımlamayı bundan önce sadece, çin sınırları içine dahil olduklarını açıkça beyan ettiği, tayvan, tibet ve sincan için kullanmıştı. 

savunma bakanlığı sözcüsü geng yanşeng de, bakanlığın internet sitesinde yaptığı açıklamada, çin ordusunun konu hakkındaki “kızgınlığına vurgu yaptı ve anlaşmayı kınadı”. yanşeng, “bu hamle, çin’in iş işlerine karışılması anlamına geliyor, ayrıca egemenliğini ve ulusal güvenlik alanındaki çıkarlarını zedeliyor” dedi.

1992'de satılmışlardı

abd yönetimi, uçakları modernize etme isteğini çarşamba günü kongre'ye resmen tebliğ etmişti. tayvan savunma bakanı kao hua-çu da aynı gün yaptığı açıklamayla gelişmeyi aktarırken, taipei'nin daha gelişmiş f-16 c/d uçaklarını satın alma girişiminin ise hala askıda olduğu ifade etmişti. bakan, washington’a bu anlaşmayı da onaylaması çağrısında bulunmuştu.

imzalanan metin, tayvan’ın lockheed martin yapımı f-16 a/b savaş uçağı filosunun 5 milyar 850 milyon dolar karşılığında modernize edilmesini öngörüyor. washington, bu uçakları taipei’ye 1992 yılında satmıştı.

çin’in resmi haber ajansı xinhua, konuyu ele alan haberinde, abd’nin hareketinin son yıllarda gelişerek olumlu seyreden çin-tayvan ilişkilerini zedeleme riski taşıdığını belirtti. adada 2008 yılında, çin’le yakın ilişkileri destekleyen ma ying-jeou cumhurbaşkanı seçilmişti.  

askeri ilişkiler yavaşlamıştı


kao hua-çu, anlaşmayı salı günü duyurmuştu. [reuters]

tayvan’ın askeri donanımı uzun yıllardır pek çok ülkeyle yaptığı silah anlaşmalarından dolayı çin’den daha iyi durumda. ancak washington, son dönemde pekin’in tepkisini çekmemek amacıyla taipei'yle yaptığı askeri işbirliğini yavaşlatmıştı. 

çin, 2010’un ocak ayında tayvan’la 6 milyar 400 milyon dolarlık silah anlaşması yapan abd ile askeri anlaşmaları dondurmuş ve yaptırım tehdidinde bulunmuştu.

pekin, 1949 yılında iç savaş sırasında ülkeden kaçan milliyetçi çinlilerin kurduğu tayvan’ı, gelecekte çin ile birleşecek olan kendi toprağı olarak görüyor.

abd savunma bakanlığı, geçen ay çin ordusunun hızla modernleştiğini, fakat bu ülkenin büyüyen askeri gücünü ne amaçla kullanacağının halen belirsiz olduğunu açıklamıştı. pentagon, her yıl düzenli olarak abd kongresi’ne sunduğu yıllık çin raporunda, pekin’in askeri yatırımlarının özellikle deniz kuvvetlerine odaklandığını ifade etmişti. 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;