Bilim-Teknoloji

Çin'in karbon salınım oranı azalıyor

Çin'de yaşanan karbon salınımının 10 yıldan uzun bir süredir ilk kez azalma gösterdiğini belirtildi. 2014'te yaşanan ümit verici gelişmenin ardından küresel ısınmanın az da olsa kontrol altına alınabileceği ümit ediliyor.

Konular: Bilim-Teknoloji
2014 küresel ısınmanın önüne geçilmesi adına ümit verici gelişmelere sahne oldu. [Fotoğraf: Gettyimages]

çin ulusal istatistik bürosu'nun ön enerji taleplerine dayandırılarak hazırlanan bloomberg yeni enerji finans (bnef) tahminlerine göre, çin'in co2 salınım oranı 2001'den bu yana ilk kez azalma gösterdi. uluslararası enerji kurumu'ndan (iea) alınan verilerle desteklenen bilgiye göre, çin'de co2 salınımı 2014'te yüzde 2 oranında azaldı.

iea tarafından verilen bilgiye göre, geçtiğimiz yıl aynı zamanda küresel enerji sektörünün karbon salınım oranında da son 40 yıldır ilk kez değişme yaşanmadı. iea, dünyanın en büyük ekonomisi olan çin ile diğer önde gelen sanayi ülkelerinde yapılan yeşil enerji yatırımının sonuç vermeye başladığını belirtti.

bloomberg'de yer alan habere göre, çin'de hava kirliliğinin ana sorumlusu olan kömüre olan talep azalırken, doğalgaz ve petrol üretimi artıyor. 1.4 milyar nüfusu ile dünyanın en kalabalık ülkesi olan çin'in enerji talebinde yaşanan değişiklik, küresel karbon salınım oranında da düşüş sağladı.

bnef verilerine göre, geçtiğimiz yıl yenilenebilir enerjilere 89,5 milyar dolar yatırım yapan çin, bu alanda dünya lideri oldu. kömür tüketimi ise 2014'te bir önceki yıla kıyasla yüzde 2,9 azaldı.

çin, devlet başkanı xi jinping ile abd başkanı barack obama arasında yapılan anlaşma kapsamında karbon salınım oranını 2030'da kritik seviyenin altına çekecek.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;