Bilim-Teknoloji

Çin'in süper bilgisayarı hala 'en hızlı'

Tienhi-2, üçüncü kez dünyanın en hızlı bilgisayarı unvanını elde etti

Konular: Bilim-Teknoloji
Tianhe-2, saniyede 33,860 trilyon işlem yapabiliyor.

şinhua ajansının haberine göre, yılda iki kez hazırlanan dünyanın en hızlı 500 süper bilgisayarı listesinde çin'in saniyede 33,86 petaflop işlem yapılan bilgisayarı tienhı-2, zirvedeki yerini korudu.

saniyede 1 katrilyon işlem gücü olarak tanımlanan petaflop, dünyanın en hızlı bilgisayarlarının erişebildiği hız birimi olarak ifade ediliyor.

fen bilimleri, malzeme bilimleri, atmosferik bilimler, ekonomi ve kirlilikle mücadele gibi alanlarda kullanılmaya başlanan tienhı-2'nin, işlem yapan mikro devrelerinin dışında bağlantı ve işletim sistemi, ön uç işlemciler ile yazılımı dahil birçok parçası çin tarafından geliştiriliyor.

abd ve almanya’daki bilgisayar uzmanlarınca 1993'ten bu yana haziran ve kasım aylarında olmak üzere yılda iki defa hazırlanan ''top 500'' listesi, bu alanda otorite olarak dikkate alınıyor ve dünya genelinde en hızlı süper bilgisayarların listesini belirliyor.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;