Faili meçhuller

Cizre JİTEM davasında beraat

Şırnak'ın Cizre ilçesinde 1993-1995 yılları arasında meydana gelen 20 faili meçhul cinayetle ilgili olarak haklarında dava açılan, aralarında emekli albay Cemal Temizöz ile Cizre'nin eski belediye başkanı Kamil Atağ'ın da bulunduğu 8 tutuksuz sanık beraat etti.

Mağdur yakınları mahkemenin kararına tepki gösterdi. [Fotoğraf: AA]

şırnak'ın cizre ilçesinde 1993-1995 yıllarında işlenen 20 faili meçhul cinayetle ilgili davanın, sanık avukatlarının talebi üzerine yargıtay 5'inci ceza dairesi tarafından eskişehir'e alınan duruşması, eskişehir 2'nci ağır ceza mahkemesi'nde yapıldı.

duruşmada tutuksuz sanıklar cemal temizöz, adem yakin, burhanettin kıyak, fırat altın, hıdır altuğ ve kamil atağ ile avukatlar hazır bulundu. diğer tutuksuz sanıklar temel ve kukel atağ ise duruşmaya katılmadı.

sanık temizöz yıllarca terör ve suç örgütleriyle mücadele ettiğini, cizre'yi huzurlu bir ilçe haline getirdiği için kendisine dava açıldığını belirterek, tüm suçlamalardan beraatini talep ettiğini söyledi.

diğer sanıklar adem yakin, burhanettin kıyak, fırat altın, hıdır altuğ ve kamil atağ ise suçsuz olduklarını söyleyerek, beraatlerini talep etti.

kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıkların isnat edilen suçlardan ayrı ayrı beraatlerine hükmetti.

karara tepki

duruşma sonrası bazı müştekiler mahkemenin kararına tepki gösterdi. diyarbakır barosu başkan yardımcısı ahmet özmen, adliye çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, sanıklara verilen beraat kararının kendilerini üzdüğünü, kararı temyize götüreceklerini açıkladı.

iddianameden

diyarbakır cumhuriyet başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, sanıkların tck'nın "adam öldürmek", "cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak" ve "adam öldürmeye azmettirmek" suçlarından cezalandırılması isteniyor.

cemal temizöz'ün 1993'te cizre'de "terörle mücadele görünümü altında korucu, itirafçı ve uzman çavuşlardan grup oluşturduğu, grubun süreç içinde asli görevinden ayrılarak, terör örgütü pkk'ya yardım ettiğinin değerlendirildiği ya da özel sebeplerden dolayı gözaltına aldıkları kişileri sorguladığı" ileri sürülen iddianamede, grubun sorgulanan bu kişilerden bir kısmını öldürdüğü iddia ediliyor.

kaynak: dha

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;