Türkiye

Cizre’de bir çocuk öldürüldü

Cizre'de 12 yaşındaki Nihat Kazanhan başından vurularak öldürüldü. Belediye Eşbaşkanı 'polis kurşunu' derken; İçişleri Bakanı Efkan Âlâ, "Orada polis hiçbir şekilde gaz ya da silah kullanmamıştır" dedi.

Konular: Kürt sorunu, PKK

Haberin Öne Çıkanları

Cizre'den bir hafta sonra yine ölüm haberi geldi.

Cizre'de son günlerde yaşanan şiddet olaylarının önüne geçilemiyor. [AA]

cizre’nin yafes mahallesi'nde açılan ateşte nihat kazanhan'ın başına bir kurşun isabet etti. ağır yaralanan kazanhan çevredekiler tarafından hastaneye kaldırıldı. kazanhan hastanede yaşamını yitirdi.

görgü tanıkları silahın patladığı sırada bölgeden polis ekiplerinin geçtiğini iddia etti. olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

cizre belediyesi eşbaşkanları, kazanhan’ın yakınları ve ilçe sakinleri hastane önünde toplanmaya başladı. kazanhan’ın cenazesinin defnedilmesi için otopsi bekleniyor.

al jazeera türk’e konuşan cizre belediye eşbaşkanı leyla imret, kazanhan’ın polis tarafından vurulduğunu öne sürdü.

“görgü tanıklarnının bize aktardığına göre özel harekât timlerinin ateş açması sonucu öldü. o mahallede herhangi bir olay yoktu, çocuklar duvar dibinde oturuyormuş."

cnn türk'e konuşan içişleri bakanı efkan âlâ ise, "provokasyonun açık bir şekliyle karşı karşıyayız. orada polis hiçbir şekilde gaz ya da silah kullanmamıştır. bunu kim, neden yaptı, soruşturulacaktır" dedi.

emniyet: gerçeği yansıtmıyor

şırnak emniyet müdürlüğü ise kazanhan'ın polis kurşunuyla vurulduğuna dair haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

il emniyet müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, olay öncesi ve sonrası hiçbir toplumsal olayın olmadığı ilçede güvenlik güçlerinin de silah kullanmadığı belirtildi.

bugün demokratik toplum kongresi başkanı hatip dicle, hdp şırnak milletvekilleri selma irmak ile faysal sarıyıldız tansiyonu düşürmek için günlerdir olaylara sahne olan cizre'ye gitti. olay,hatip dicle’nin ilçe halkına hitap etmesinden sonra meydana geldi.

geçen hafta da cudi mahallesi'ne giren polisle gösterici gruplar arasında çıkan çatışmada 14 yaşındaki bir çocuk ölmüştü.

öcalan'ın mesajının ardından

ölüm haberi dtk eşbaşkanı hatip dicle'nin cizre'yi ziyaret ettiği günün akşamında geldi. dicle burada yaptığı konuşmada, öcalan'ın, cizre'deki olayların durulması için yazdığı mesajı okudu. öcalan mesajda pkk'nın gençlik yapılanmasının aldığı molotof atmama, kepenk kapattırmama gibi kararların "pratiğe geçirilmesini" istedi.  

dicle, öcalan'la yaptıkları son görüşmeden de bahsetti: 

"özellikle bu dönemde çok çok dikkatli olmak zorundayız. son yaptığımız görüşme de sakinelerin ikinci yıldönümüydü. o günün anısına şöyle bir değerlendirme yaptı: ‘çok zor bir durumdu, benim yerimde hangi pkk yöneticisi olsaydı savaş kararı alacaktı. ama ben arkadaşların ezik bakışları arasında bu kararı devam ettirmek zorunda olduğumu biliyordum. çünkü kim 99’da bu ülkede savaş çıkmasını istediyse, sakineleri katledenlerin de aynı kesim olduğu ortadadır."

kaynak: al jazeera, dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;