Türkiye

Cizre'de sokağa çıkma yasağı kaldırıldı

Şırnak’ın Cizre ilçesinde sokağa çıkma yasağı 8 gün sonra Cumartesi sabahı sona erdi. Yasağın kaldırılmasıyla evlerinden çıkan vatandaşlar çatışmaların en yoğun yaşandığı mahallelerdeki yakınlarını ziyaret etti, esnaf da yavaş yavaş kepenk açmaya başladı.

güvenlik güçlerinin pkk'ya yönelik operasyonunda şiddetli çatışmalara sahne olan ilçede, sokaklarda yüzlerce boş mermi kovanı, hasar gören binalar ve tam kapatılamamış hendekler görüldü. şırnak valiliği'nin kararıyla 4 eylül cuma günü saat 20.00'den başlatılan sokağa çıkma yasağı, cumartesi saat 07.00'de kaldırıldı.

cizreliler günlerdir ilk kez evlerinden çıkabildi. ilçeye giriş ve çıkışlara da izin verilmeye başlandı. cizre sakinleri temel gıda ihtiyaçlarını karşılayabilmek için çatışmalardan zarar görmeyen dükkanlara akın etti.

ilçede güvenlik güçleriyle pkk arasındaki çatışmaların yoğunlaştığı mahallelerde ev ve işyerlerinde hasar oluştu. bazı binaların duvarları mermilerle delik deşik olurken, cadde ve sokaklardaki yüzlerce boş kovan da dikkati çekti.

hdp heyeti cizre'de

ilçenin birçok sokağında pkk'lıların güvenlik güçlerinin girişini engellemek için kazıp patlayıcılarla tuzakladığı hendeklerin tam kapatılmadığı ancak birçok barikatın sokaklardan kaldırıldığı dikkati çekti.

ilçenin ana caddesi üzerinde güvenlik güçleri önlem alırken, işyeri sahipleri zarar gören dükkanlarındaki hasarı tespit etmeye çalıştı.

hdp eş genel başkanları selahattin demirtaş ve figen yüksekdağ'ın da aralarında olduğu bir heyetin  gün içerisinde ilçeye gitti. 

‘tek bir gencimizin silah tutmasına gerek yok’

hdp eş genel başkanı selahattin demirtaş, cizre’de incelemelerde bulunduktan sonra partisinin nusaybin’deki mitingine katıldı. “tek bir gencimizin silah tutmasına, canını ortaya koymasına gerek yok. demokrasi ve özgürlük mücadelesinde görev seçilmişlerindir” diyen demirtaş sözlerine şöyle devam etti:

“bu zor günlerde, bu katliam ve linç günlerinde, duygusu barıştan, kardeşlikten yana eli tutmazsanız yarın bir gün bizim arkamızdan gelecek olan genç nesilde tutacak el bulamayacaksınız. bu neslin öfkesini, kinini büyütmek türkiye'ye hiçbir fayda getirmez. aklı başında bir devlet siyaseti, bugün kürt'ün elini tutmak dışında hiçbir seçeneğe sahip değildir. kürtlerin elini tutmak türkiye'ye sadece kazandırır, kaybettirmez.”

‘cizre’de 20’ye yakın ölü var’

perşembe günü şırnak'ın cizre ilçesi'ne gitmek için yola çıkan, ancak güvenlik kuvvetlerinin girişlerine izin vermediği hdp heyetinde bulunan ab bakanı ali haydar konca, bugün seçim bölgesi olan kocaeli'ne gitti. konca, cizre'deki olaylarda 20'den fazla kişinin öldüğünü, 50'ye yakın kişinin yaralandığını söyledi:

“bu süreçte bir sürü ölümler oldu. cizre, varto, yüksekova, silvan'da bir yığın sokağa çıkma yasakları konuldu ve bir sürü olay oldu. dağlıca, iğdır'da bir yığın asker ve polis şehit oldu.

cizre'de büyük bir tahribat olduğu; 20'yi aşkın ölü, 50'ye yakın yaralı ve birçok evin tahrip olduğu ortaya çıktı. savaş koşulları sırasında bile ölülerin defnedilmesi, yaralıların hastaneye sevk edilmesi kesinlikle sağlanan bir durumdur. cizre de bunu sağlayamadık. o manzaraları anlatınca içim kararıyor. küçük çocukların bedenlerinin soğutucularda çürümemesi için saklanması bu ülkenin görülecek manzaraları değildir.

bütün bunlar bu ülkede kardeşliği, barışı sabote eden olaylardır. başta genel merkez olmak üzere 400 parti binamız basılmasına karşı biz ‘barış, özgürlük ve kardeşlik’ diyoruz. seçim sürecinin yaşandığı bu ortamda seçim güvenliğinin sağlanmasıyla birinci derecede görevli olan hükümetin mutlaka silahların durdurulması, sürekli ateşkes ilan edilmesi, çözüm masasına dönülmesi noktasında ortaya irade koyulması ve onu sağlaması gerekiyor. öbür türlü seçim güvenliğinden söz etmek mümkün olmayacağı gibi seçim sonuçlarının tartışılmasına da yol açacaktır.

barış olsun biz milletvekili, bakan olmayalım. bizim koltuk sevdamız yoktur. türkiye'deki silahlı çatışma, süreci büyük sıkıntıya sokuyor. 'kan suladı bu toprakları. yeter artık. artık sevgi sulasın. artık kucaklaşma, barış çığlıkları yaşayalım bu ülkede' diyoruz. son günlerdeki asker, polis, sivil, genç ölümleri büyük bir üzüntüyle izliyoruz.”

kaynak: dha, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;