Hillary Clinton

Clinton'ın Bingazi e-postaları yayımlandı

ABD Dışişleri Bakanlığı, eski bakan ve başkan aday adayı Hillary Clinton'ın yüzlerce e-postasını yayımladı. E-postalar, 2012'de Libya'nın Bingazi kentindeki ABD konsolosluğuna düzenlenen ve Büyükelçi Christopher Stevens'ın öldürüldüğü saldırıyla ilgili.

Konular: Hillary Clinton, ABD
Clinton'un 296 e-postası geçtiğimiz hafta yayımlandı. [Fotoğraf: AA]

abd dışişleri bakanlığı, eski bakan hillary clinton’ın, 2012'de abd'nin libya'nın bingazi kentindeki konsolosluğuna düzenlenen ve büyükelçi christopher stevens'ın da hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan saldırıyla ilgili e-postalarını yayımladı.

clinton’ın özel e-posta hesabında yer alan bingazi ile ilgili 296 adet yazışma, kamuoyuna açıklandı. daha çok haberler, kongre’deki oturumlara dair notlar ile personelle yazışmaların yer aldığı e-postalarda, ülke güvenliği ve uluslararası ilişkiler açısından sakıncalı görünen bazı bölümlerin üzeri kapatıldı.

e-postalarda yardımcılarının clinton’ın imajını korumasını dert ettiği görülüyor. clinton’ın saldırının ardından yaptığı açıklamaların medyada nasıl göründüğüyle ilgili olumlu değerlendirmeler yer alıyor.

bakanlık “e-postaların, bingazi saldırısı öncesi ve sonrasına yönelik anlayışlarını ve temel gerçekleri değiştirmediğini” belirtti.

hillary clinton, “e-postaların ortaya çıkmasından memnunum. bunun yapılmasını uzun süredir istiyordum” dedi.

ifade vermek zorunda kalmıştı

dışişleri bakanlığı’nın son aylarında libya’nın bingazi kentindeki abd konsolosluğu’na yapılan saldırıda büyükelçi christopher stevens’ın da aralarında bulunduğu dört abd’li hayatını kaybetmiş, clinton bu olay yüzünden senato’da ifade vermek zorunda kalmıştı.

olayda dışişleri bakanlığının ihmalinin bulunduğunu kabul eden clinton, sorumluluğu üstlendiğini açıklamıştı. o dönemde saldırının clinton’ın muhtemel adaylığına etkisi tartışma konusu olmuştu.

o zamandan beri sessiz bir şekilde çalışmalarını sürdüren clinton’ı kamuoyunun gündemine getiren son olay, dışişleri bakanlığı döneminde resmi yazışmalar için özel e-posta adresini kullanması oldu. mart ayında ortaya çıkan olay nedeniyle clinton’ın güvenlik protokollerini bozup bozmadığı tartışılmıştı. dışişleri bakanlığı da clinton’ın o dönemde yaptığı tüm yazışmaların kendilerine teslim edilmesini talep etmiş, clinton da bu talebi yerine getirmişti.

ortaya çıkan bu olay sonrası clinton’ın aday olup olmayacağı tekrar tartışma konusu olmuştu. ancak karşısına ciddi potansiyele sahip bir rakip çıkmayacak olması ve demokrat parti çevrelerindeki yüksek beklenti nedeniyle e-posta olayının aday olması konusunda bir etki yaratmayacağı düşünülmüştü. hillary clinton, gelecek yıl yapılacak başkanlık seçiminde demokrat parti'den aday adayı olduğunu açıklamıştı.

kaynak: al jazeera, afp ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;