Dünya

Çocuklara da bireysel başvuru hakkı

Hakları çiğnenen çocuklar, BM Çocuk Hakları Komitesi'ne bireysel başvuru yapabilecekler. Ancak başvurunun yapılabilmesi için çocukların iç hukuk yollarını tüketmiş olması gerekiyor. Türkiye, çocuklara bireysel başvuru hakkı tanıyan protokolü henüz onaylamadı.

Konular: Dünya

Haberin Öne Çıkanları

Çocuklar BM'ye başvurabilecek

10 ülke onayladı

BM Çocuk Hakları Sözleşmesi 1990 yılında yürürlüğe girdi. [AP]
çocuklara bireysel başvuru hakkı tanıyan birleşmiş milletler (bm) çocuk haklarına dair sözleşme ihtiyari protokolü 14 nisan itibarıyla yürürlüğe girdi. 
protokole göre, çocuklar ya da onların temsilcileri, bm çocuk hakları sözleşmesi’nde belirtilen haklarının çiğnenmesi durumunda bm'ye bireysel başvuru haklarını kullanabilecekler.
18 yaşından küçük bireyler, çocuk askerler, çocuk pornografisi ve köleliğiyle ilgili uluslararası sözleşmelerde belirtilen hak ihlâllerine uğrayanlar da bireysel başvuru hakkını kullanabilecek.  
ancak başvurunun yapılması için iki şart var; iç hukuk yollarının tüketilmesi ve çocukların vatandaşı oldukları devletin ihtiyari protokolü onaylamış olması. 
uzun süreç
çocuklara bireysel başvuru hakkı tanıyan protokol 2011 yılında bm genel kurulu’nda kabul edildi. ancak yürürlüğe girebilmesi için en az on ülkenin iç onay süreçlerini tamamlaması gerekiyordu. 
almanya, arnavutluk, bolivya, gabon, ispanya, karadağ, kosta rika, portekiz, slovakya ve tayland ilgili süreçleri tamamlayınca protokol yürürlüğe girebildi.  
türkiye protokolü 2012’de imzaladı ama henüz onaylamadı. 
 
kaynak: anadolu ajansı
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;