Sağlık

Corona virüsü yayılıyor

Suudi Arabistan'da MERS-CoV hastalığından ölenlerin sayısı artmaya devam ediyor. Son 24 saatte 5 kişi corona virüsünün yol açtığı hastalık yüzünden hayatını kaybetti.

Konular: Suudi Arabistan
Son haftalarda hastalığın Suudi Arabistan'da yayılma hızı arttı. [Fotoğraf: AP]

sağlık bakanlığı, virüsün ilk tespit edildiği eylül 2012'den bu yana suudi arabistan'da virüse yakalanan 529 kişiden 168’inin öldüğünü açıkladı. sadece mayıs ayında 158 kişi virüse yakalandı; bunlardan 57'si hayatını kaybetti.

açıklamada, "son 24 saatte 3'ü cidde, 3'ü medine-i münevvere, 2’si riyad, birisi ise mekke’de olmak üzere 9 kişide corona virüsü tespit edildi" denildi. bu süre zarfında 5 kişi hastalık yüzünden hayatını kaybetti.

ağır akut solunum yolu yetersizliği sendromunun (sars) farklı bir türü olan corona virüsü, suudi arabistan başta olmak üzere ortadoğu ülkelerinin korkusu haline geldi.

2012 yılından beri en çok corona vakası da son bir ay içinde görüldü. hac ve umre mevsiminin yaklaşması, hastalık hakkındaki korkuları arttırıyor.

dünya sağlık örgütü, çarşamba günü hastalığın önemli bir oranda arttığını, ancak henüz küresel bir tehdit oluşturmadığını açıklamıştı.

deve uyarısı

dünya sağlık örgütü hastalığın insanlardansa hayvanlar aracılığıyla yayılmasının daha yüksek ihtimal olduğunu belirtiyor. ancak hastane gibi ortamlarda da virüs, insanlar arasındaki etkileşim sonucu yayılabiliyor.

21 nisan’da sağlık bakanı olan adel fakieh, suudi arabistanlıları develerle yakın temastan kaçınmaları yönünde uyardı. çiğ et ve süt yenilmemesi gerektiğini söyledi.

mers nasıl ortaya çıkıyor?

virüsün yarattığı etkiler arasında akciğer enfeksiyonu, ateş, öksürük ve solunumda güçlük yer alıyor. ayrıca böbreklerde de rahatsızlığa neden oluyor. virüsün insandan insana hangi yolla bulaştığı henüz tespit edilemedi. ayrıca virüse karşı kullanılan bir aşı da yok.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;