Gülen örgütü soruşturmaları

Cumhuriyet gazetesi çalışanlarının iddianamesi hazır

Cumhuriyet gazetesi yönetici ve yazarları hakkında "PKK/KCK, FETÖ/PDY ve DHKP/C'ye müzahir oldukları" iddiasıyla yürütülen soruşturmada, 19 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı.

[Fotoğraf: Reuters]

istanbul cumhuriyet başsavcılığı terör ve örgütlü suçlar bürosu başsavcıvekili mehmet akif ekinci koordinesinde savcı yasemin baba tarafından cumhuriyet gazetesi yönetici ve yazarları hakkında "pkk/kck, fetö/pdy ve dhkp/c'ye müzahir oldukları" iddiasıyla yürütülen soruşturma tamamlandı.

soruşturma sonucunda hazırlanan 274 sayfalık iddianamede can dündar, akın atalay, ahmet şık, bülent utku, kadri gürsel ve aydın engin ile twitter'daki "jeansbiri'' hesabının sahibinin de aralarında olduğu 19 şüpheli var.

iddianamede can dündar, mehmet murat sabuncu, mehmet kadri gürsel, aydın engin, bülent yener ve günseli özaltay'ın "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme" suçundan ayrı ayrı 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.

gazetenin icra kurulu başkanı akın atalay, mehmet orhan erinç ve önder çelik'in "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme" ve "hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma" suçlarından ayrı ayrı 11,5 yıldan 43 yıla kadar hapis cezası alması talep edilen iddianamede, bülent utku, hacı musa kart, hakan karasinir, mustafa kemal güngör, hikmet aslan çetinkaya'nın  "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme" ve "hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma" suçlarından ayrı ayrı 9,5 yıldan 29 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması öngörüldü.

ahmet şık'a "pkk ve dhkp/c"den hapis istemi

iddianamede, güray tekinöz ve turhan günay'ın "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme" ve "hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma" suçlarından ayrı ayrı 8,5 yıldan 22 yıla kadar hapsi istendi.

twitter'daki "jeansbiri" hesabının sahibi ahmet kemal aydoğdu'nun "silahlı terör örgütünün yöneticisi olmak" suçundan 15 yıldan 22,5 yıla, firari ilhan tanır'ın "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar istenen iddianamede, ahmet şık'ın "pkk ve dhkp/c'' silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte yardım etmek" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması talep edildi.

bylock vurgusu

iddianamede şüphelilerin gülen örgütüyle irtibatlarına dâir bazı iddialara da yer verildi. bazı iüphelilerin, örgütün şifreli haberleşme programı bylock'u kullanan şüphelilerle çok sayıda bağlantı kurduklarının tespit edildiği anlatıldı.

iddianamede, kadri gürsel'in 92 bylock kullanıcısı şüpheli ve haklarında gülen örgütü soruşturması olan 21 kişi; akın atalay'ın 5 bylock kullanıcısı şüpheli ve haklarında soruşturma yürütülen 6 kişiyle iletişim kaydı olduğu belirtildi.

can dündar'ın, "fetö/pdy polis akademisi imamı, basın-yayın yapılanması ve tüm medya faaliyetlerinden sorumlu önder aytaç, fetö/pdy basın yayın yapılanması sorumlusu ekrem dumanlı, hakkında fetö/pdy nedeniyle soruşturma bulunup halen firâri olan eski cumhuriyet savcısı muammer akkaş, fetö/pdy soruşturması kapsamında tutuklanan eski istanbul valisi hüseyin avni mutlu, 10 bylock kullanıcısı şüpheli ve hakkında fetö/pdy soruşturması bulunan 10 kişi"yle iletişim kaydı olduğu ifade edildi.

murat sabuncu'nun da gülen örgütü soruşturması kapsamında tutuklanan eski hâkim mehmet ekinci ve 13 bylock kullanıcısı şüpheli ile haklarında soruşturma yürütülen 10 kişiyle iletişim kaydı bulunduğu belirtildi.

"fetö israil imamı ve istişare üyesiyle irtibatlı çıktılar"

orhan erinç'in, "fetö/pdy iştişare heyeti üyesi halit esendir ve 3 bylock kullanıcısı şüpheli, haklarında fetö/pdy soruşturması yürütülen 8 kişi"yle iletişim kaydı bulunduğu aktarılan iddianamede, aydın engin'in "fetö/pdy iştişare heyeti üyesi ve 'israil imamı' harun tokak ve 13 bylock kullanıcısı şüpheli ile haklarında fetö/pdy soruşturması yürütülen 13 kişi"yle iletişim kaydının bulunduğu kaydedildi.

iddianamede, bülent utku'nun 7 bylock kullanıcısı ve haklarında gülen örgütü soruşturması olan 6 kişiyle, şüpheli önder çelik'in 3 bylock kullanıcısı ve haklarında soruşturma bulunan 2 kişiyle iletişim kayıtlarının bulunduğu belirtilen iddianamede, şu ifadelere yer verildi:

"şüpheli hacı musa kart'ın 2 bylock kullanıcısı şüpheli ve haklarında fetö/pdy soruşturması bulunan 4 kişiyle, şüpheli günseli özaltay'ın 6 bylock kullanıcısı şüpheli ve haklarında fetö/pdy soruşturması bulunan 1 kişiyle, şüpheli hikmet aslan çetinkaya'nın 3 bylock kullanıcısı şüpheli ve haklarında fetö/pdy soruşturması bulunan 4 kişiyle, şüpheli hakan karasinir'in 2 bylock kullanıcısı şüpheli ve haklarında fetö/pdy soruşturması bulunan 2 kişiyle, şüpheli bülent yener'in 3 bylock kullanıcısı şüpheli ve haklarında fetö/pdy soruşturması bulunan 1 kişiyle iletişim kayıtları bulunmuştur. şüpheli güray tekin öz'ün 1 bylock kullanıcısı şüpheli ve haklarında fetö/pdy soruşturması bulunan 1 kişiyle, şüpheli mustafa kemal güngör'ün 4 bylock kullanıcısı şüpheli ve haklarında fetö/pdy soruşturması bulunan 1 kişiyle, şüpheli turhan günay'ın haklarında fetö/pdy soruşturması bulunan 4 kişiyle iletişim kayıtlarının tespit edilmiştir."

twitter'daki "jeansbiri" adlı hesabın sahibi şüpheli ahmet kemal aydoğdu'nun bylock kullanıcısı olduğu belirtilen iddianamede, şüpheli aydoğdu'nun "@başkentcii" rumuzlu twitter kullanıcısı, istanbul cumhuriyet başsavcılığı tarafından yürütülen gülen örgütü soruşturmasında tutuklanan ömer şahin ve 52 bylock kullanıcısı ile haklarında gülen örgütü soruşturması bulunan 40 kişiyle kaydı olduğu aktarıldı.

"irtibatlar hayatın olağan akışına aykırı"

emniyet genel müdürlüğü kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele daire başkanlığı ile istanbul emniyet müdürlüğü terörle mücadele şube müdürlüğü tarafından düzenlenen hts ve bylock analiz raporuna yer verilen iddianamede, şu değerlendirmeye yer verildi:

"şüphelilerin görüştükleri kişilerin, fetö/pdy üyeleri olduğu gibi (türkiye'nin çeşitli yerlerinde mukim); polis, öğretmen, müezzin, akademisyen, asker ve kamuda çalışan diğer meslek gruplarına mensup oldukları tespit edilmiştir. her ne kadar günün sosyal ve ekonomik koşullarıyla iletişim olanaklarındaki yaygınlık dikkate alındığında insanların birbirleriyle iletişim kurması normal görülebilecekse de farklı meslek grupları ve sosyal çevrelerden olan fetö/pdy silahlı terör örgütü nedeniyle haklarında soruşturma yapılan tutuklu ya da firari öğretmen, polis, asker ve diğer kamu görevlileriyle sıklıkla görüşülmesinin hayatın olağan akışına uygun olmadığı gibi tesadüfi de görülemeyeceği açıktır.

emniyet genel müdürlüğü ve istanbul emniyet müdürlüğü'nün hts kayıtları, analiz raporları, masak raporları, tanık beyanları, cumhuriyet vakfı yönetim kurulu'nun usûlsüz yöntemlerle ele geçirilmesini tespite yönelik bilirkişi raporları, açık kaynak tespit tutanakları, cumhuriyet gazetesinin silahlı terör örgütlerinin (fetö/pdy- pkk/kck- dhkp/c gibi) eylemlerini meşru göstermeye yönelik yayınları ve şüphelilerin sosyal medyadaki paylaşımları bir bütün olarak değerlendirildiğinde, şüphelilerinin üzerilerine atılı eylemlerin sübut bulduğu kanaatine varılmıştır."

başsavcılık tarafından onaylanan iddianame, istanbul 27. ağır ceza mahkemesi'ne gönderildi. mahkeme heyetinin 15 gün içerisinde iddianameyi inceleyerek, reddine veya kabulüne ilişkin bir karar vermesi bekleniyor. iddianamenin kabulü halinde şüpheliler ilerleyen günlerde hâkim karşısına çıkacak.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;