Türkiye

Cumhuriyet'e karikatür soruşturması

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Charlie Hebdo karikatürlerini yayınlayan Cumhuriyet gazetesi yöneticileri ile iki köşe yazarı hakkında soruşturma başlattı.

Konular: Türkiye

istanbul cumhuriyet başsavcılığı, charlie hebdo'nun son sayısında, 4 sayfalık bir seçki yayınlayan cumhuriyet gazetesi yöneticileri ile hazreti muhammed karikatürünü köşelerinde kullanan yazarlar hikmet çetinkaya ve ceyda karan hakkında re'sen soruşturma başlattı. 

savcılık, soruşturmayı, tck'nın 216. maddesindeki "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçlamasına dayandırdı. ceza kanunu'nun bu maddesi uyarınca suçlu bulunanlar 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılabiliyor.

gazete, 'yaptığı uzun değerlendirmeler sonucu' yayınladığı 4 sayfalık seçkide hazreti muhammed karikatürüne yer vermemiş ancak iki yazar söz konusu karikatürü köşelerinde yayınlamıştı.

suç duyuruları yapılmıştı

cumhuriyet gazetesi'nin paris'te saldırıya uğrayan charli hebdo dergisinin yeni sayısından bazı karikatürleri yayınlamasıyla başlayan gerilim bugün de sürmüş, gazetenin iki köşe yazarının derginin hazreti muhammed'li kapağını köşelerinde kullanması üzerine bugün suç duyuruları yapılmıştı. 

ankara'da eğitim bir-sen, konya'da hukuki araştırmalar derneği (huder) ve ak parti karatay gençlik kolları, cumhuriyet gazetesinin yöneticileri ve 2 yazarı hakkında suç duyurusunda bulundu. 

bazı kentlerde de, protesto eylemleri yapıldı. bu eylemlerden biri, cumhuriyet gazetesi'nin birkaç kilometre uzağındaki çağlayan meydanındaydı. protestocuların birinin elindeki pankartta, "eğer siz charlie iseniz ben kuachi'yim" yazıyordu.

cumhuriyet önünde önlemler sürüyor

cumhuriyet gazetesi'nin istanbul şişli'deki binası çevresinde salı akşamı alınan güvenlik önlemleri halen devam ediyor. binanın bulunduğu istiklal sokak'ın girişleri, olası eylemlere karşı polis barikatlarıyla kapatılmış durumda. sokağa sadece cumhuriyet çalışanlarının geçişine izin veriliyor.

CHP milletvekili Cihaner, gazeteye ait kamyonların durdurulmasını sansür olarak niteledi. Fotoğraf: Murat Eğilmez/Al Jazeera Türk

gazeteye destek ziyaretleri de devam etti. chp genel başkan yardımcıları sezgin tanrıkulu ve veli ağbaba ile denizli milletvekili ilhan cihaner, cumhuriyet gazetesini ziyaret etti. tanrıkulu, çıkışta yaptığı açıklamada, düşünce ve ifade özgürlüğü üzerine söz söylenirken amalı, fakatlı cümleler kurulmaması gerektiğini dile getirdi.

veli ağbaba da türkiye'nin çevresindeki ülkelerin yaşadığı sıkıntılara dikkati çekerek, laik cumhuriyet değerlerin koruması gerektiğini kaydetti.

ilhan cihaner ise, salı gecesi matbaa çıkışı gazete kamyonlarının polis tarafından durdurulmasını eleştirdi. bunun sansür olduğunu savundu. cihaner "başında savcı da olsa fiili bir polis uygulamasıdır. bu kabul edilemez. ancak darbe dönemlerinde olabilir. polisin bunu hangi yetkiyle yaptığı açıklanmalı ve burada bir yol olmaması için basın özgürlüğü açısından önü kapatılmalıdır" dedi.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;