Bilim-Teknoloji

Curiosity Sharp Dağı'nda ilk sondajı yaptı

Mars keşif aracı Curiosity, mikrobiyolojik yaşam izleri saklama olasılığı en yüksek yerlerden olarak kabul edilen Sharp Dağı'nın eteklerinde ilk sondajını gerçekleştirdi. Yapılacak analizler, 5 bin 500 metrelik dağın oluştuğu döneme ait bilgiler sunacak.

Konular: Bilim-Teknoloji
MAHLI kamerasının çektiği fotoğrafta 6.7 cm derinliğindeki sondaj deliği görülüyor. [Fotoğraf: NASA]

curiosity, ağustos 2012'de indiği kızıl gezegen'deki ana hedefinde araştırmalara başladı. iki yıl süren yolculuğunda indiği gale krateri'nde yaklaşık 9 kilometre yol kat eden curiosity, eteklerine ulaştığı 5500 metrelik sharp dağı'nda ilk sondajını gerçekleştirdi. sharp dağı, sahip olduğu çok katmanlı yüzeyiyle mars'ın geçmişine ait en fazla bilgi saklayan yerlerden biri olarak kabul ediliyor.

curiosity, aeolis mons adıyla da bilinen sharp dağı'nın 'pahrump tepeleri' adı verilen yüzey bölgelerinden birinde yer alıyor. nasa, curiosity'nin elde edeceği bilgilerle sharp dağı'nın nasıl oluştuğu hakkında önemli bilgiler elde etmeyi planlıyor.

curiostiy projesinde yer alan nasa jet itiş gücü laboratuvarı'ndan ashwin vasavada, "sondaj yapılan bölge dağın en alçak kısmı. buradan başlayarak yakın tepelerdeki daha yüksek katmanları da incelemeyi hedefliyoruz" bilgisini verdi. vasavada, sharp dağı'ndaki numuneleri inceleyerek dağın oluştuğu dönemde nasıl bir çevreye sahip olduğunu anlayabileceklerini belirtti.

curiostiy, geride kalan iki yılda birçok defa yaptığı gibi sondajdan elde ettiği numuneleri robotik koluyla deney cihazlarına aktaracak ve burada kimyasal analiz yapılacak. mars numuneleri analizi (sam) cihazında yapılacak analizler, sharp dağı'nın eteklerinde yaşam izi olup olmadığını gösterecek.

curiosity, mars’ta ilk sondajını şubat 2013’te yapmış ve analiz ettiği toprağın kalsiyum sülfat açısından zengin olduğunu tespit etmişti. keşif aracı, 12 eylül'de sharp dağı'na ulaştı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;