Türkiye

Danıştay termik santrale 'Hayır' dedi

Danıştay, Soma'da kurulması planlanan termik santral ile ilgili yürütmeyi durdurma kararını gerekçelendirdi: Zeytinlik sahalar ve bu sahalara 3 km mesafede, kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran bir tesisin yapılması mümkün değildir.

Konular: Türkiye
Termik santral kurulması planlanan Yırca'daki 6 bin zeytin ağacı kesilmişti. [Fotoğraf: Al Jazeera-Arşiv]
danıştay 6. dairesi, manisa'nın soma ilçesinde yapılması planlanan termik santralle ilgili bakanlar kurulu kararına karşı yapılan "acele kamulaştırma kararının iptali" ve "yürütmeyi durdurma" başvurusu üzerine verdiği "yürütmeyi durdurma" kararının gerekçesini açıkladı.
kararda, zeytinlik sahalarda ve bu sahalara 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası ve küçük ölçekli tarımsal sanayi işletmeleri dışında kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran bir tesisin yapılmasının mümkün olmadığı belirtildi.
oybirliğiyle alınan kararda ayrıca, yürütmeyi durdurma kararına itiraz edilemeyeceği vurgulandı. 

“haklı ve meşru mücadele”

greenpeace’in ve köylülerin avukatı deniz bayram kararı şöyle yorumladı:

“görülmektedir ki, oybirliği ile alınan kararın gerekçesinin anlamı, zeytinliklerde termik santral yapılamaz. bu karar, son  dönemde çeşitli tehditler ile karşı karşıya kalan anadolu’nun zeytin ağaçlarının maden, enerji, endüstri vb. yatırımlara karşı korunması anlamına gelir. yırcalıların mücadelesi en başından itibaren haklı ve meşru idi. sesimizi hep duyurmaya çalıştık, tedbir alınmasını talep ettik, ancak sesimizin ısrarla duyulmaması ve tedbir alma yükümlülüklerinin yerine getirilememesi 6 bin zeytin ağacına mal oldu. kolin şirketi ve diğer kömür yatırımcıları sadece zeytin ağaçlarını kesmiyor, yarattığı hava kirliliğinin sağlığa etkisinden, iş güvenliği sağlanamayan madenciliğe kadar değişik şekillerde türkiye’de binlerce insanın hayatına mal oluyor. türkiye’nin diğer bölgelerinde aynı şeylerin yaşanmaması için önlemler alınması gerekiyor.”

“santral kurulamaz”

avukat bayram, kararla, sadece acele kamulaştırmanın yürütmesinin durdurulmasına değil, aynı zamanda yırca’daki zeytinlik alanda kolin şirketler grubu’nun planladığı santralin kurulamayacağına da hükmedildiğini kaydetti.

hükümet 'acele kamulaştırma' kararı çıkarmıştı

büyükşehir yasası ile mahalleye dönüştürülen yırca'nın nüfusu yaklaşık 400 kişi. mahalledeki 109 parsellik bir alanda kolin şirketler grubu’nun termik santral yapması için bakanlar kurulu’nca 'acele kamulaştırma' kararı verilmişti. alandaki zeytin ağaçlarının yok olmasını istemediğini söyleyen köylüler ise yürütmeyi durdurma ve iptal davası açmıştı. danıştay’ın kararı beklenirken, şirket yetkililerinin kamulaştırılacak 22 arazinin etrafını çitlerle çevirmesi ve dalları zeytin dolu bazı ağaçları kesmesi, mahalle sakinlerinin tepkisine neden olmuştu. cuma günü 6 bin zeytin ağacının sökülmesinin ardından danıştay yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;