Türkiye-Irak ilişkileri

Davutoğlu Bağdat'a gidecek

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Irak'ta İbadi Hükümeti'nin kurulmasının ardından ilk kez Bağdat'ı ziyaret edecek. Ziyaretin 2013'te donma noktasına gelen ilişkilere yeni bir ivme vermesi bekleniyor. Irak Dışişleri Bakanı Caferi 5 Kasım'da Ankara'ya gelmişti.

Davutoğlu, Dışişleri Bakanı olduğu dönemde en son Süleymaniye Forum'u için Erbil ve Süleymaniye'ye gitmişti

al jazeera'nin edindiği bilgiye göre başbakan ahmet davutoğlu'nun bağdat ziyaretinin bu ay sonu ya da aralık ayının başında yapılması bekleniyor. ziyaret ibadi hükümeti'nin kurulmasının ardından yakınlaşan iki ülke arasındaki ikinci üst düzey temas olması açısından önemli. irak dışişleri bakanı ibrahim caferi 5 kasım'da ankara'yı ziyaret etmişti. ziyarette iki ülke başbakanının en kısa süre içinde bir araya gelmesi de kararlaştırılmıştı. 

ibadi hükümeti'yle buzlar eridi

işid musul'u haziran ayında ele geçirdikten sonra türkiye, maliki yönetiminin mezhepçi politikalarla irak’ta bölünmeye yol açtığını savunarak ülkede yeni kapsayıcı bir hükümetin kurulması için çağrılarını artırmıştı. kısa bir süre sonra türkiye’nin musul konsolosluğu'nda çalışan 48 türk vatandaşı işid tarafından kaçırıldı. ankara bağdat yönetimini diplomatik personelinin güvenliğini sağlamamakla suçladı. 

türkiye, şii siyasetçi haydar ibadi liderliğindeki yeni hükümetin eylül ayında kurulmasından sonra memnuniyetini dile getirdi. davutoğlu eylül ayında başbakanlık'a seçilen ibadi'yi ilk arayan isimlerden biri oldu. 

iki ülke arasındaki yapısal sorunlar

irak dışişleri bakanı ibrahim caferi’nin ziyareti iki ülke arasında 2013’ten beri tıkanmış ilişkilerin yeniden canlandırılması için her iki tarafın da iyimser açıklamalar yaptığı bir atmosferde gerçekleşti. davutoğlu'nun bağdat ziyareti de bunun devamı niteliğinde.

ancak iki ülke arasında uzun süreye yayılarak çözülmeyi bekleyen birtakım sorunlar var. irak ve türkiye, işid ile mücadele konusunda farklı yaklaşımlara sahip. türkiye irak’ta merkezi hükümetin sünnileri dışlayan mezhepçi politikalarının işid’i besleyen ana faktör olduğu görüşünde. irak’ın yeni hükümeti ise her ne kadar geçmişteki hükümetin hatalarını tekrarlamayacağını ve daha kapsayıcı olacağını söylese de henüz somut adımlar atmadı.

türkiye işid’i bölgede besleyen bir diğer ana kaynağın ise suriye’deki beşşar esed rejimi olduğunu, esed devrilmediği sürece işid'e benzer yapıların yaşamaya devam edeceğini söylüyor. irak ise suriye politikasını büyük oranda esed rejiminin en büyük destekçisi iran’a endekslemiş durumda.  

kürt petrolünün türkiye üzerinden dünya pazarına satılması da iki ülkenin farklı yaklaşım sergilediği konulardan biri. türkiye, iran ve abd’nin de rahatsız olduğu petrol satışı konusunda erbil ile entegre bir politika yürütüyor ve erbil-bağdat arasında merkezi bütçe ile ilgili sorunların irak’ın iç meselesi olduğunu savunuyor. ancak irak anayasası'nın farklı okunmasından kaynaklanan belirsizlik ve tartışmalar devam ediyor. yeni hükümetin kürt petrolünün satışı konusunda türkiye ile nasıl bir ilişki geliştireceği henüz açıklanmış değil. 

bazı istatistiklere ve siyasilerin açıklamalarına göre, irak ordusunda şiilerin oranı yüzde 95. bu oran özellikle sünnilerce irak ordusunun milli bir irak ordusu olmaktan çok, bir şii ordu olduğu eleştirilerine neden oluyor ve bir güvensizlik nedeni sayılıyor. türkiye her ne kadar yeni hükümete kredi vererek memnun olduğunu açıklasa da, mevcut kabine dağılımının ve askeri yapının yeteri kadar kapsayıcı olmadığını düşünüyor.

caferi’nin de ankara ziyaretinde gündeme getirdiği bu sorunlar bağdat'ta da masada olacak. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;